Una dintre cele mai frumoase amintiri a Chinei antice, orașul subacvatic Shi Cheng se spune că a fost inundat în scopul industrializării de către guvernul chinez după ce a fost nevoie de un baraj hidroelectric pentru provincia Zhejiang.
Case, temple și drumuri pavate, păstrate la 131 de metri sub apă
Conform dovezilor găsite, orașul subacvatic, pierdut cândva, a fost locuit timp de secole, dar acum este folosit în principal ca atracție turistică subacvatică de către oameni din lumea întreagă și de experți în scufundări. Shī Chéng a fost numit „Orașul Leilor” după Muntele Wu Shi (Muntele Cinci Lei) din apropiere, în lacul Qiandao. Shī Chéng a fost inundat în mod intenționat pentru a crea spațiu pentru un baraj hidroelectric la ordinul guvernului și aproximativ 300.000 de persoane au fost relocate atunci ca urmare a proiectului.
Foștii locuitori erau legați de Orașul Leilor pe baza strămoșilor și a culturii. Se credea că Shī Chéng este cel mai important oraș chinezesc care a rămas bine conservat. Multe dintre casele sale, templele, structurile și drumurile pavate au fost păstrate fiind la 131 de metri sub apă. În acest fel, a fost protejat de vânt, ploaie și daunele provocate de soare.
Datează de acum 1400 de ani
Se crede că orașul Shi Cheng a fost construit în timpul dinastiei Tang, în anul 621 d.Hr., ceea ce înseamnă că are o vechime de aproape 1.400 de ani. Pe baza înregistrărilor din istoria regiunii, se crede că era destul de mare, posibil peste 60 de terenuri de fotbal, și că avea 265 de arcuri în tot orașul.
Shi Cheng a fost, de asemenea, neobișnuit prin faptul că a fost construit cu cinci porți și turnuri de oraș, nu cu patru așa cum se obișnuia. Arhitectura din piatră datează din dinastiile Ming și Qing. Străzile din Shī Chéng conțin 265 de arcade cu zidărie de piatră supraviețuitoare care datează din 1777, iar zidurile orașului datează din secolul al XVI-lea.
Chiar și leii păzitori sunt intacți
Guvernul chinez a planificat o expediție pentru a explora rămășițele metropolei pierdute în 2001, când orașul a fost redescoperit. În 2011, imagini și grafice au fost publicate de către geografia națională chineză, ceea ce a stârnit interesul publicului larg și al cercetătorilor pentru explorare.
Primii scafandri au descoperit că Shi Cheng era în mare parte intact, multe dintre structuri, sculpturi, lei păzitori și arcuri fiind încă păstrate. Scafandrii și cercetătorii au depus eforturi pentru a cartografia și documenta Shi Cheng, precum și pentru a căuta măsuri de protecție pentru a preveni deteriorarea acestuia.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook