China a ajuns din nou în atenția presei internaționale, de data aceasta cu o competiție bizară, la care au luat parte 100 dintre cei mai reputați medici chirurgi chinezi. Ideea a pornit la inițiativa a doi urologi, Guo Tao și Wang Xin, care au și organizat concursul de altfel. Scopul concursului? Să descopere cine realizează cel mai bine o circumcizie.
Concursul a avut loc online, în luna decembrie a anului trecut. Participanții, toți chirurgi de renume, au prezentat videoclipuri preînregistrate ale muncii lor, pe care le-au explicat în fața unei audiențe strict controlate și “serioase”. Apoi, judecătorii au evaluat chirurgii în funcție de tehnică, explicație și inovație. Organizatorii au declarat că scopul lor este să rupă tabuurile în jurul circumciziei, care este considerată a fi necivilizată în China.
Câștigătorul a utilizat ilustrații comice pentru a sublinia valoarea circumciziei
Doctorul câștigător, urologul Jiang Qiqi, a subliniat valoarea circumciziei folosind ilustrații comice și a fost lăudat de judecători pentru abordarea sa „umanistă”, care este rară printre medicii chinezi, a spus South China Morning Post.
Pentru multe persoane din China, circumcizia este văzută ca o modificare rușinoasă a corpului și există o lipsă de înțelegere a procedurii, care are origini iudaice. Doctorul câștigător a spus: „În credințele tradiționale chinezești, orice legat de „sex” tinde să fie marginalizat.”
Circumcizia, o procedură utilizată la nivel global
Circumcizia – îndepărtarea prepuțului – se face în mod obișnuit prin întinderea prepuțului cu pensete pentru a-l separa de capul penisului și apoi tăierea acestuia cu un bisturiu. În China, operația costă între 2.000 și 4.000 de yuani la un spital obișnuit – echivalent cu 270-540 de dolari americani. Procedura durează în mod normal aproximativ jumătate de oră și nu necesită spitalizare.
Aproximativ o treime din bărbații din întreaga lume au fost circumciși din motive religioase, culturale sau de sănătate. Rata de circumcizie masculină este relativ scăzută în China. În 2016, s-a estimat că 14% dintre bărbații chinezi sunt circumciși.
Procedura este încă larg folosită în America
În America, rata națională a circumciziei la nou-născuți a scăzut de la 64,5% în 1979 la 58,3% în 2010, dar este încă peste 32% în Canada și 10% în Marea Britanie.
La diferite momente pe parcursul secolului al XIX-lea și al XX-lea, îndepărtarea prepuțului a fost prezentată ca un remediu pentru paralizie, masturbare sau, cel mai recent, infecție.
Comunitatea medicală europeană, circumspectă vizavi de subiect
Comunitatea medicală este acum destul de circumspectă în legătura cu procedura. În 2012, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a fost criticată de comunitatea medicală europeană după ce a spus că „beneficiile” circumciziei „depășesc riscurile”.
Ghidurile AAP nu s-au schimbat, dar spun că beneficiile nu sunt suficiente pentru a recomanda circumcizia universală și ar trebui, prin urmare, să fie o decizie a părinților.
În România, circumcizia este disponibilă la o serie de clinici private și de stat și se realizează și la indicația medicului. Tarifele sunt în jurul sumei de 3500 lei per procedură.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook