Simona Ionescu / Redactor Șef

Ion Iliescu ne spune un banc la 94 de ani. E legat de România, Rusia și China

Ion Iliescu ne spune un banc la 94 de ani. E legat de România, Rusia și China
Ion Iliescu se ține de poante. La 94 de ani, împliniți pe azi, 3 martie, fostul președinte al României a spus un banc bun.

Ion Iliescu are o minte brici la 94 de ani și le-a spus românilor un banc. Fostul președinte al României a fost invitat la podcast-ul consilierului său, Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și deputat. Interviul a fost publicat pe blogul președintelui de onoare al PSD.

”Un român intră într-o cofetărie şi cere un ceai”

Bancul spus de Ion Iliescu este despre România, Rusia și China.

„În 1960 relațiile dintre chinezi și ruși au început să fie tot mai glaciale. La un Congres PMR Hrușciov l-a făcut pe Mao Zedong „galoș îmbătrânit”. Închipuiți-vă cum a fost pentru România tensiunea dintre doi titani totalitari, China și Rusia. Circula un banc, ți-l spun să ne mai descrețim frunțile: „Un român intră într-o cofetărie şi cere un ceai.

Şi este întrebat de care ceai doreşte: chinezesc sau rusesc. La care românul răspunde: Cafea nu aveți?” Cumva România căuta cafeaua, adică zona de neutralitate.”, a declarat Ion Iliescu.

Cum a ajuns Iliescu să intre în politică

Tot în cadrul interviului, Ion Iliescu a explicat pentru toți românii și cum a ajuns să intre în politică. Fostul președinte al României a menționat că s-a apucat de politică în perioada anilor 1968, când Europa fierbea, iar el a „făcut parte din tineretul politic care a fost portavocea evenimentelor”.

”În 1968 Europa fierbea din nou: Franța avea parte de o revoluție a individualismului politic; pe frontul de Est, intervenția din Cehoslovacia era condamnată. Eu am făcut parte din tineretul politic care a fost portavocea tuturor acestor evenimente. Așa am ales să fac politică. Un al doilea episod ține de înfiorarea pe care am trăit-o văzând că Ceaușescu avea în intenție să implementeze modelul nord-coreean pentru a stimula o neagră dictatură.

Ion Iliescu în 1990

„Până în decembrie 1989 am sperat că în România se va putea face politică și că nimănui nu îi va fi frică de democrație”

Nu am vrut ca România să fie experimentul coreean al lui Ceaușescu. I s-a părut că reacția mea e intelectualistă și m-a destituit din funcție, întorcându-mă la talpa țării, la recuperare și reeducare. În 1984 am devenit directorul Editurii Tehnice. Unde, până în decembrie 1989 am sperat că în România se va putea face politică și că nimănui nu îi va fi frică de democrație.”, a menționat Ion Iliescu.

A avut întotdeauna o slăbiciune pentru Istanbul

Fostul președinte al României spune că a vizitat toată lumea, mai puțin Australia și Noua Zeelandă, dar locul cel mai frumos este cel în care s-a născut. „Paris e un loc pe care nu ai cu ce să îl asemuiești, el seamănă doar cu sine: e romantic, spun unii, dar e foarte urban, chic, cultural, spațios, istoric, ceea ce îl face un oraș pe gustul meu. Și recunosc, e și un oraș în care viața politică are alte maniere. (…)”, susține Ion Iliescu.

Se simte bine și în Italia, „la Roma în special” și a fost prieten din tinerețe cu „Marco Panella, i-am cunoscut bine pe Președinții Giorgio Napolitano și Carlo Azeglio Ciampi, ca și pe ministrul de Externe, Gianni de Michelis; am avut întâlniri care rămân cu Giulio Andreotti”.

„M-a impresionat Rio de Janeiro și San Francisco”

Dintre orașele mari ale lumii, lui Ion Iliescu i-a rămas în suflet Rio de Janeiro „pentru tradiție și pentru contraste”, dar și San Francisco „pentru spiritul modern și cosmopolit”. Dar recunoaște că întotdeauna a avut o slăbiciune pentru Istanbul „un oraș în care Orientul și Occidentul se întâlnesc.

Îmi plac porturile lui, deschiderile largi, simbolistica – un oraș al trecutului și al viitorului – dar și felul în care, în ciuda aglomerației și a vibrațiilor sale urbane, nu și-a lăsat istoria în urmă. Am avut o relație de apropiere, politică și umană deopotrivă, cu fostul președinte turc Süleyman Demirel”. Chiar dacă a văzut toate frumusețile lumii, cel mai frumos oraș rămâne tot „locul în care m-am născut, m-am împrietenit cu lumea, am învățat că dragostea familiei și respectul pentru bătrânii tăi te construiesc”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre