Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea chinezului care a inventat hârtia. Cai Lun a răspândit acest produs în întreaga lume

Povestea chinezului care a inventat hârtia. Cai Lun a răspândit acest produs în întreaga lume
Cai Lun a fost prima persoană care a inventat hârtia și a inovat procesul modern de fabricare a hârtiei în anul 105 d.Hr. Prin adăugarea de scoarță de copac, capete de cânepă, cârpe vechi și plase de pescuit, chinezul a inovat procesul de fabricare a hârtiei cu costuri mai mici, ceea ce a dus la fabricarea acestui produs pe scară largă.

Istoria modernă a materialelor asemănătoare hârtiei a început în urmă cu aproximativ 6.000 de ani în delta Nilului, când vechii egipteni au început să folosească pentru prima dată planta de papirus pentru fabricarea multor lucruri, inclusiv a hârtiei de papirus. Hârtia a fost însă inventată de chinezul Cai Lun.

Hârtia a apărut în China secolului al III-lea î.Hr.

Specialiștii susțin că papirusul avea dezavantaje serioase și nu putea fi cultivat și prelucrat decât în Egipt și Sudan, așa că alte civilizații s-au străduit să găsească propriul material asemănător hârtiei. În timp ce unii s-au străduit să perfecționeze utilizarea pergamentului (piele de animal uscată și întinsă), chinezii și-au concentrat atenția asupra hârtiei pe bază de lemn adevărat.

Iar în China a apărut hârtia, popularizată în mare măsură în timpul vieții oficialului politic și inventatorului chinez Cai Lun. Isprăvile sale în avansarea fabricării hârtiei au făcut valuri semnificative în imperiul chinez, provocând creșterea rapidă a producției.

Cine a fost Cai Lun

Potrivit informațiilor oferite de wp.nyu.edu, părintele industriei moderne a hârtiei și omul care a fost responsabil pentru răspândirea hârtiei în întreaga lume, Cai Lun, s-a născut în actuala localitate Leiyang, Hunan (pe atunci cunoscută sub numele de Guiyang), în timpul dinastiei Han de Est, undeva în jurul anului 50 d.Hr. La vârsta de aproximativ 55 de ani, în anul 105 d.Hr., a reușit să inventeze prima rețetă stabilă pentru fabricarea hârtiei, care a fost adaptată de la hârtia tradițională de slabă calitate care era creată de clasa inferioară în ultimii 200 de ani.

Cai Lun, inventatorul hârtiei. Sursă foto: wp.nyu.edu

„Rețeta” sa a fost folosită timp de peste 1000 de ani

El a îmbunătățit nu numai amestecul chimic al compusului, ci și utilajele care au permis producerea, presarea și uscarea mult mai rapidă a hârtiei. Tactica sa de suspendare a foilor de fibre umede în apă și de scurgere lentă a umezelii cu ajutorul preselor până când hârtia era uscată ca osul a rămas activă timp de peste o mie și jumătate de ani, răspândindu-se din China în Orientul Mijlociu, Europa și apoi în întreaga lume. Pentru această invenție, Cai Lun a fost premiat în timpul vieții sale, dar a primit o faimă și o recunoaștere mult mai mare după moartea sa.

S-a sinucis îmbrăcat în haine de mătase fină

Din păcate, Cai Lun s-a sinucis prin otrăvire după ce Împăratul An de Han a reușit să pună mâna pe tronul rămas gol după moartea Împărătesei Deng. Împăratul a ordonat ca întreaga suită a împărătesei Deng să fie trimisă la închisoare, dar Cai Lun a împiedicat această soartă punându-și capăt vieții prin otrăvire rituală, după ce a făcut o baie și s-a îmbrăcat în haine de mătase fină.

A fost amintit cu cinste de chinezi după moartea sa, primind chiar și un templu construit în numele său în timpul Dinastiei Song (960-1279). Templul a fost construit în zona în care câteva sute de familii de fabricanți de hârtie produceau acest produs pentru o mare parte a Chinei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre