Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea fascinantă a Castelului de corali. Enigmaticul constructor făcea rocile să leviteze

Povestea fascinantă a Castelului de corali. Enigmaticul constructor făcea rocile să leviteze
Fără nici cel mai mic ajutor din exterior sau utilaje mari, Edward Leedskalnin Ed a construit de unul singur Castelul de corali, sculptând peste 1.000 de tone de rocă de corali. Unii spun că făcea rocile să leviteze după ce le cânta.

Alții spun că Edward Leedskalnin Ed, secretos și introvertit, un bărbat de doar 45 de kilograme, ar fi stăpânit foarte bine o putere ascunsă, telekinezia, cu ajutorul căreia a mișcat cele 100 de tone de corali.

A luat cu el în mormânt secretele construcției celebrului Castel de corali din Orașul Homestad, Florida, (SUA), dar opera de artă pe care a făcut-o el este comparată cu piramidele din Gizeh și Stonehenge. Inițial, construcția incredibilă a fost denumită de creatorul său „Parcul Rock Gate”, apoi a primit numele de Castelul de corali. Totul în numele iubitei pierdute, Agnes.

Peste 1.000 de tone de rocă sedimentară (calcar oolit) au fost extrase și sculptate într-o varietate de forme, inclusiv pereți din plăci, mese, scaune, o semilună, o fântână cu apă și un cadran solar. „O minune inginerească comparată cu Stonehenge și cu Marile Piramide din Egipt”, anunță o fișă informativă disponibilă la fața locului.

Multe surse susțin că opera de artă a bărbatuluieste inexplicabilă din punct de vedere științific. Potrivit site-ului web al atracției, „Castelul Coral a derutat oamenii de știință, inginerii și cercetătorii încă de la deschiderea sa în 192””. Acesta a apărut de nenumărate ori în cărți, reviste și emisiuni de televiziune, parcul fiind inclus în Registrul Național al Locurilor Istorice. Muzicianul rock Billy Idol a scris chiar și un cântec de succes despre acest loc, „Sweet Sixteen”.

Poarta de nouă tone se deschide doar cu o apăsare de deget

Zeci de ani, parcul a prezentat o poartă de piatră perfect echilibrată care, în ciuda greutății sale de nouă tone, se deschidea cu ușurință la o briză puternică sau la o apăsare de deget. Modul în care funcționa a rămas un mister până în 1986, când a încetat să se mai miște. Când poarta a fost îndepărtată, s-a descoperit că se rotea pe un arbore metalic și se sprijinea pe un rulment de camion.

Inventatorul a lucrat la Castelul de corali timp de 28 de ani

Pe cât de ciudat și uimitor este acest loc, pe atât de incredibilă este istoria sa. A fost creat de un singur om care a lucrat singur timp de 28 de ani, până la moartea sa în 1951. Acesta era un imigrant leton pe nume Edward Leedskalnin, care avea, se spune, o înălțime de 1,5 metri și cântărea 45 de kilograme.

Legenda spune că a fost inspirat să construiască structura după ce a fost abandonat de iubita sa de 16 ani în ziua nunții lor.  Atunci el a pornit să îi demonstreze femeii, dar și întregii lumi că poate face ceva remarcabil. Și poate deveni cineva, în ciuda sărăciei și a faptului că ar fi avut doar patru clase. Și a reușit în mod spectaculos.

Ustensilele folosite pentru a construi castelul de corali

Pietrele care levitau

Nimeni nu a știut vreodată cum a reușit să facă acest castel. A scos singur din carieră, apoi le-a transportat cu camionul de la 16 kilometri distanță. Ulterior, bărbatul a cioplit aproximativ 1000 de blocuri de coral, o parte dintre acestea cântărind peste 30 de tone. Alte 100 de tone au fost utilizate pentru a construi mobilă și ornamente.

Bărbatul a lucrat la castel doar noaptea, când se spune că unii vecini, curioși, ar fi văzut cum și-a palmele pe un bloc de piatră, a început să cânte și acesta a levitat. Alții susțin că Edward ar fi fost expert în telekinezie și a reușit astfel să miște blocurile imense. Inventatorul a mărturisit doar că a folosit gravitația și pârghiile. Întocmai cum au procedat egiptenii când au ridicat piramidele, al căror secret spunea că-l cunoaște în întregime.

Își întâmpina personal vizitatorii

Deși Leedskalnin era o persoană nu foarte sociabilă, el a deschis parcul în 1923 ca atracție turistică și adesea întâmpina vizitatorii pentru a le arăta personal lucrarea sa. El nu a fost doar un muncitor harnic, ci și un filozof autointitulat (și un pic ciudat) care a publicat o serie de broșuri despre opiniile sale personale cu privire la probleme politice, sociale și domestice.

Specialiștii spun că a fost în mod clar un om cu o voință și convingeri puternice, care prețuia o etică a muncii rigidă. Potrivit livescience.com, Muzeul Castelului Coral este deschis pentru vizitatori șapte zile pe săptămână (de la 9.00 la 18.00, de duminică până joi; de la 9.00 la 19.00, vineri și sâmbătă). Castelul poate fi închiriat pentru nunți, recepții și petreceri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre