Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea fascinantă a celui care a inventat conservele. Nicolas Appert și premiul lui Napoleon

Povestea fascinantă a celui care a inventat conservele. Nicolas Appert și premiul lui Napoleon
Cea mai bună alegere atunci când timpul nu vă permite să stați prea mult în bucătărie rămân conservele. Iată povestea bucătarului care a inventat aceste preparate culinare.

Și-a descris invenția ca fiind o modalitate „de a conserva toate tipurile de substanțe alimentare în recipiente”. Cum a devenit Nicolas Appert părintele conservelor.

Inventatorul a fost și bucătar și cofetar

Nicolas Appert a fost un inventator francez din secolul al XVIII-lea al conservării ermetice a alimentelor. Inițial cofetar și bucătar stabilit la Paris între 1784 și 1795, Appert a început să exploreze cum să conserve tot felul de alimente, cum ar fi supe, legume, sucuri, produse lactate, gemuri și siropuri. El a așezat alimentele în borcane de sticlă, le-a sigilat cu plută și ceară de sigiliu și le-a pus în apă clocotită.

Procesul de punere în conserve funcționează prin plasarea alimentelor în borcane sau conserve (borcane în epoca lui Appert) și încălzirea la o temperatură care ucide microorganismele. Pe măsură ce borcanele sau conservele se răcesc, se formează un sigiliu în vid care împiedică microorganismele să pătrundă în interior.

A primit 12.000 de franci

Deși Appert nu a înțeles la vremea respectivă logica din spatele motivelor pentru care metoda sa funcționa, el a considerat că, dacă a avut succes pentru vin, atunci ar trebui să funcționeze și în cazul produselor alimentare. Appert a dedus în mod corect că cei doi factori cei mai importanți pentru punerea în conservă erau „privarea absolută de contactul cu aerul exterior” și „aplicarea căldurii în baia de apă”.

Părintele conservelor

Atunci când Napoleon a oferit o recompensă de 12.000 de franci pentru o modalitate inovatoare de conservare a alimentelor, Appert a sărit în scenă și a prezentat o selecție de fructe și legume conservate la Exposition des produits de l’industrie française. Nu a câștigat niciodată premiul, dar patru ani mai târziu a primit o plată ex gratia de 12.000 de franci din partea Biroului Artelor și Manufacturilor din cadrul Ministerului de Interne, cu condiția să își facă publice descoperirile.

„L’Art de conserver les substances animales et végétales”, prima carte de specialitate

Appert a acceptat oferta și a publicat în același an o carte în care își descria procedeul. Tratatul lui Appert a fost intitulat „L’Art de conserver les substances animales et végétales” (Arta de a conserva substanțele animale și vegetale). Aceasta a fost prima carte de bucate de acest gen privind tehnicile de conservare a alimentelor. La Maison Appert din Massy din Franța, a devenit prima fabrică de îmbuteliere a alimentelor din lume.

Ulterior s-a descoperit că primele încercări ale lui Appert de conservare a alimentelor implicau încălzirea alimentelor la temperaturi mult mai ridicate decât pasteurizarea la 70 °C. Din anul 1942, în fiecare an, Secțiunea din Chicago a Institutului de Tehnologie Alimentară acordă Premiul Nicolas Appert, recunoscând realizările de o viață în domeniul tehnologiei alimentare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre