Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea uluitoare a japonezului care s-a ascuns 30 de ani. Nu știa că s-a terminat războiul

Povestea uluitoare a japonezului care s-a ascuns 30 de ani. Nu știa că s-a terminat războiul
Hiroo Onoda este numele soldatului care s-a ascuns în junglă timp de zeci de ani. A stat pitit 30 de ani pentru că nu aflase că Razboiul Al Doilea  se terminase.

A fost declarat mort, în 1956. Era soldat japonez în Al Doilea Război Mondial, dar a dispărut. L-a descoperit un student, după 30 de ani. Era viu, dar flămând și cu haine zdențuite. S-a ascuns în junglă de frica războiului.

Povestea uluitoare a japonezului care s-a ascuns 30 de ani

Hiroo Onoda, un ofițer al Armatei Imperiale Japoneze a rămas la postul său din junglă, pe o insulă din Filipine, timp de 29 de ani. El a refuzat să creadă că Al Doilea Război Mondial s-a încheiat. A fost descoperit peste 30 de ani, de un student.

În 1974, a revenit în Japonia aproape de nerecunoscut. Moartea lui, la un spital de acolo, a fost anunțată de guvernul japonez. Prins într-o deformare a timpului, domnul Onoda, un sublocotenent, a fost unul dintre ultimii rezistenți ai războiului. Un soldat care credea că împăratul este o zeitate și războiul o misiune sacră.

A supraviețuit cu banane și nuci de cocos și uneori a ucis sătenii pe care i-a presupus că sunt dușmani. Când a ajuns acasă a dat de o lume pe care nu o cunoștea. Zgârie-nori, televiziune, avioane cu reacție și poluare și distrugere atomică.

Locotenentul Onoda, un om mic, slăbănog, cu maniere demne și cu purtare militară, părea multora ca un samurai de altădată. După 30 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Onodo  și-a oferit sabia ca gest de predare președintelui Ferdinand E. Marcos al Filipinelor, care i-a returnat-o.

Hiroo Onoda, un ofițer al Armatei Imperiale Japoneze a rămas la postul său de junglă pe o insulă din Filipine timp de 29 de ani

De ce s-a ascuns 30 de ani

Întoarcerea lui Hiroo Onoda acasă a fost emoționantă. Mulțimi în hohote, parade de sărbătoare și discursuri ale oficialităților publice. El a stârnit națiunea cu o mândrie pe care mulți japonezi o găsiseră. Calvarul său poate să fi părut o risipă fără rost pentru o mare parte din lume, dar în Japonia a fost o amintire emoționantă.

S-a întâmplat cu o comandă simplă. Ultimul ordin al locotenentului Onoda la începutul anului 1945 a fost să rămână și să lupte. Loial unui cod militar care învăța că moartea este de preferat să se predea, el a rămas în urmă pe insula Lubang. Era la 150 de km de Manila, când forțele japoneze s-au retras în fața unei invazii americane. După ce Japonia s-a predat, în septembrie, mii de soldați japonezi au fost împrăștiați în China, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest. Mulți rătăciți au fost capturați sau au plecat acasă, în timp ce sute s-au ascuns în loc să se predea sau să se sinucidă. Mulți au murit de foame sau de boală.

Câțiva supraviețuitori au refuzat să creadă pliantele aruncate și anunțurile radio care spuneau că războiul a fost pierdut. Locotenentul Onoda, un ofițer de informații instruit în tactici de gherilă, și trei bărbați înrolați cu el au găsit pliante care proclamă sfârșitul războiului, dar credeau că sunt propagandă inamicului.

Au construit colibe de bambus, au furat orez și alte alimente dintr-un sat și au ucis vaci pentru carne. Erau chinuiți de căldura tropicală, șobolani și țânțari și și-au peticit uniformele. Considerându-se în război, s-au eschivat de partidele de căutare americane și filipineze și i-au atacat pe insularii pe care i-au considerat gherile inamice.

Unul dintre camarazii lui Hiroo Onoda s-au predat forțelor filipineze în 1950, sau au fost împușcați, de către polițiștii insulei care căutau renegați.

A fost descoperit de un student

Locotenentul Onoda, declarat oficial mort în 1959, a fost găsit de Norio Suzuki, un student care îl căuta, în 1974. Locotenentul a respins cererile domnului Suzuki de a merge acasă, insistând că încă așteaptă ordine. Domnul Suzuki s-a întors cu fotografii, iar guvernul japonez a trimis o delegație pentru a-l elibera oficial de datorie.

A fost convins cu greu. În Manila, locotenentul Onoda, purtând uniforma sa zdrențuită, și-a prezentat sabia președintelui Marcos. Acesta l-a iertat pentru crimele comise în timp ce credea că este în război. Era deja un erou național când a sosit la Tokyo. S-a întâlnit cu părinții săi în vârstă și cu mulțimi uriașe care fluturau steaguri.

Soldatul avea 52 de ani. Era o fantomă din trecut într-un costum albastru nou, tunsoare militară decupată, mustață și mustăți în bărbie. Vorbea cu seriozitate despre datorie și părea să personifice devotamentul față de valorile tradiționale pe care mulți japonezi credeau că le-au avut. După primirea sa națională în Japonia, Hiroo Onoda a fost examinat de medici, care l-au găsit în stare uimitor de bună. I s-a acordat o pensie militară și a semnat un contract de 160.000 de dolari pentru o carte de memorii scrisă cu fantome, „No Surrender: My-Thirty Year War”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre