Peste doi ani, Salata Caesar va împlini un secol de existență. „Părintele” ei, Caesar Cardini s-a născut în Baveno, o comună de pe malul lacului Maggiore, în Italia, și a avut șapte frați. În timp ce surorile au rămas în Italia, frații au emigrat în America, în 1913. Împreună cu fratele său Alessandro, Caesar a deschis un restaurant în Tijuana, Mexic. Decizia a luat-o pentru a nu intra sub incidența restricțiilor din timpul prohibiției. Foarte mulți americani treceau granița penru a se bucura de alcool și mese bune.
Afacerea lui Cesar a fost o idee bună. Condusese, înainte, restaurantul Brown’s, apoi s-a mutat în San Diego. Apoi a înființat primul din mai multe restaurante în Tijuana, unde a putut evita restricțiile prohibiției.
Salata inventată în Mexic, de Ziua Americii
Potrivit fiicei lui Caesar Cardini, în seara zilei de 4 iulie 1924, când localul era plin de americani din Tijuana veniți să celebreze Ziua Americii, restaurantul a rămas fără provizii. Pentru a nu-i pierde pe clienţii deja aşezaţi la mese, Cardini a creat, pe loc, chiar, în faţa acestora, o salată din ingredintele rămase în cămară. A pus piept de pui, niște resturi de parmiggiano, salată. A servit totul cu pâine prăjită, ca să le țină oamenilor de foame. I-a spus Salată Caesar, după numele său și al localului.
În scurt timp, salata a devenit o obsesie pentru vedetele de la Hollywood și pentru personalitățile mondene. Era nelipsită din meniurile restaurantelor din Statele Unite ale Americii.
Apoi, salata a trecut oceanul și a ajuns în Europa, odată cu căsătoria celebrității mondene americane Wallis Warfield Simpson cu Prințul Eduard, Duce de Windsor, fostul rege Eduard al VIII-lea al Regatului Unit al Marii Britanii. Înainte să devină ducesă, miss Wallis frecventa adesea restaurantele Caesar din SUA. a continuat să o facă și ulterior, ori de câte ori călătorea în țara ei natală. Apoi le dădea indicații bucătarilor din Londra să-i prepare salata preferată.
Happy end: după crearea salatei a urmat nunta
Mai trebuie amintit că, la mai puțin de două luni de la crearea celebrei sale salate,. Caesar Cardini s-a și căsătorit. Emigrantul italian s-a căsătorit cu muziciana Camille D. Stump la 27 august 1924 în Santa Ana, California. Cuplul a avut o fiică, Rosa Maria Cardini (1928-2003). Urmașii lui duc mai departe faima și afacerea, pe pământ american. Din anul 1948 celebrul său dressing de salată a fost înregistrat ca marcă.
Astăzi, restaurantul este hotel și poartă același nume. Fiica sa a preluat controlul Caesar Cardini Foods Inc, însă, ulterior, a vândut marca Cardini unei companii de specialități de sosuri pentru salate, T. Marzetti. Dressingul original a fost îmbunătățit, astfel că acum există mai mult de o duzină de varietăți ale rețetei originale.
Ingrediente pentru Salata Caesar
400 g piept de pui,
4 felii toast (fără coajă),
40 g fâşii bacon,
2 ramuri rozmarin,
2 salate Eisberg,
1 căţel usturoi,
1 lămâie (coajă rasă și zeama de la jumătate de lămâie),
1 lingură smântână,
80 g parmeggiano ras,
ulei de măsline,
sare, piper.
Mod de preparare
Salata Eisberg se desface și se se pune într-un castron mare. Pieptul de pui se taie fâşii, se pune într-un castron şi se amestecă bine cu un jet de ulei de măsline, sare şi piper. Împreună cu baconul, fâșiile de pui se prăjesc la foc moderat în tigaie, fără a amesteca prea mult.
Între timp, feliile de toast se taie în bucăţi groase de un deget, se desprind frunzuliţele de rozmarin. Se adaugă pâinea şi rozmarinul în tigaie, se saltă bine tigaia pentru ca şi pâinea să fie trecută prin ulei. Când pâinea este bine făcută şi baconul crocant, se ia tigaia de pe foc. Totul se toarnă în castronul cu dressing si se amestecă bine. Punem salata deasupra şi amestecăm uşor.
Pentru dressingul Salatei Caesar se poate folosi cel cumpărat de la magazin sau se poate prepara amestecând: 150 g ulei de măsline, sucul din jumătate de lămâie, 0,25 linguriță de sare, 1 cățel de usturoi, 1 gălbenuș de ou ( îl putem înlocui cu 2 linguri de maioneza sau muștar), 2 linguri de oțet de vin.
Sursa foto: pixabay, Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook