Povestea Pavlova începe cu Anna Pavlova, o celebră balerină de origine rusă, care a vizitat atât Australia cât și Noua Zeelandă în jurul anului 1926. Despre Anna Pavlova, presa vremii scria că: „Nu dansează; se înalță și plutește ca și cum ar avea aripi”. Având parte de o popularitate atât de mare, bucătarii din Australia cât și din Noua Zeelandă s-au grăbit să îi pregătească acesteia retețe originale, ca și onoare acordată.
S-a născut astfel rețeta Pavlova, descrisă ca fiind o prăjitură din două blaturi de bezea, friscă bătută și fructe proaspete, conținutul fiind ușor și diafan, ca și cea care i-a dat numele. Așa s-a ajuns la un război culinar de toată frumusețea, care continuă și azi.
Pavlova, desertul discordiei între cele două țări
Prăjitura Pavlova nu este singura rețetă pe care cele două țări o revendică drept a lor. Există dispute similare referitoare la plăcintele cu carne, biscuiții Anzac și Lamingtons. De altfel, Australia și Noua Zeelandă sunt într-un permanent război culinar care datează încă din Primul Război Mondial.
Mai mulți istorici culinari susțin că desertul a fost numit după Anna Pavlova, care a vizitat Australia, pentru prima dată, în anul 1926. Aceiași istorici spun că un bucătar din Wellington a creat acest desert în onoarea balerinei. Rețeta avea să fie publicată trei ani mai târziu în Noua Zeelandă.
Deserturi asemănătoare, existente înainte de faimoasa balerină
Gastronomii au descoperit că un număr de peste 150 de dulciuri asemănătoare prăjiturii Pavlova ar data de dinainte de 1926, însă cert este că desertul a devenit foarte iubit la scurt timp după ce talentata dansatoare care l-a botezat a cucerit America, Europa și Marea Britanie, într-un turneu internațional.
Desertul a devenit foarte popular în bucătăriile naționale din Australia și Noua Zeelandă. Fiind delicioasă și ușoară, prăjitura Pavlova este servită destul de des în cadrul meselor festive și de sărbători. Deși este un desert de vară, acesta se servește și la Crăciun.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook