Simona Ionescu / Redactor Șef

Prima ambulanță din istorie a fost construită în anul 900 d.Hr. Ce arată cea mai veche înregistrare

Prima ambulanță din istorie a fost construită în anul 900 d.Hr. Ce arată cea mai veche înregistrare
Istoria ambulanțelor a început în Antichitate, odată cu utilizarea căruțelor pentru transportul pacienților. Cea mai veche înregistrare a unei astfel de ambulanțe este o căruță pe baza unui hamac, construită de anglo-saxoni în jurul anului 900 d.Hr.

În anul 900 d.Hr. când anglo saxonii au făcut prima ambulanță din istorie, iar ambulanțele civile au intrat în serviciu în anul 1830. Progresele tehnologice din secolele al XIX-lea și al XX-lea au dat naștere ambulanței moderne autopropulsate.

Transportul timpuriu al pacienților

Există dovezi ale transportării bolnavilor mintal și al bolnavilor de lepră încă din Antichitate. Cea mai veche înregistrare a unei astfel de ambulanțe se referă la o căruță pe bază de hamac construită de anglo-saxoni în jurul anului 900 d.Hr. În timpul cruciadelor din secolul al XI-lea, Cavalerii Spitalului au înființat o unitate pentru a trata pelerinii răniți în luptă în Țara Sfântă.

Cu toate acestea, nu există dovezi clare despre modul în care răniții erau aduși la aceste spitale. Normanzii foloseau o targă suspendată între cai legați de doi stâlpi, iar o variantă de cușete pentru cai și trăsuri a fost folosită până în secolul al XX-lea.

Proiectată de medicul personal al lui Napoleon Bonaparte

Prima utilizare consemnată a ambulanțelor în scopuri de urgență datează din 1487, cu forțele Isabelei I de Castilia. Armata spaniolă de la acea vreme era bine tratată și recruta voluntari de pe tot continentul. Deși recompensa lor a fost primul spital militar (ambulanță), soldații răniți nu au fost aduși pentru tratament până la încetarea luptelor, iar ca urmare mulți au murit pe câmpul de luptă.

„Ambulanța zburătoare” a medicului lui Napoleon Bonaparte

O schimbare majoră în utilizarea ambulanțelor în luptă a fost Ambulanța Volante, proiectată de Dominique Jean Raray, care a devenit mai târziu medicul personal al lui Napoleon Bonaparte, care a fost în Bătălia de la Spiers. În luptele dintre forțele franceze și cele prusace, un număr mare de ambulanțe nu au venit să ia răniții decât după ce ostilitățile s-au încheiat. Cu inima frântă, el și-a propus să dezvolte o ambulanță.

„Ambulanța zburătoare”

S-a opus folosirii trăsurilor normande și s-a hotărât să folosească trăsuri cu două sau patru roți pentru a transporta soldații căzuți la datorie de pe câmpul de luptă, după ce au primit tratament medical timpuriu pe câmpul de luptă. Larry a adoptat ansamblul de axe al tunului francez pentru trăsuri (Artileria zburătoare) și și-a numit ambulanța „Ambulanța zburătoare”.

Asta pentru că turela era deosebit de manevrabilă pe teren accidentat. Ambulanțele zburătoare au fost folosite pentru prima dată de armata Rinului în 1793. Larry a dezvoltat apoi un serviciu similar pentru armata lui Napoleon, adaptând ambulanțele în funcție de situație. Aceasta a inclus dezvoltarea de progenituri care transportau cămile pentru expediția franceză în Egipt din 1798-1801.

Medicul personal al lui Napoleon

Dezvoltarea serviciilor civile

Ambulanțele civile au făcut o descoperire majoră în 1832, odată cu introducerea căruciorului pentru holeră la Londra. „Din momentul în care pacientul este așezat pe cărucior, procesul de vindecare începe, economisind timp. Îngrijirea pacienților poate fi acordată și aceștia pot fi conduși rapid la spitale, reducând numărul de spitale și crescând distanțele dintre spitale”, precizează The Times.

Progrese în timpul Războiului Civil American

Îngrijirea medicală militară a continuat să progreseze în timpul Războiului Civil American. Chirurgii armatei Uniunii, Joseph Barnes și Jonathan Letterman, s-au bazat pe munca lui Larry pentru a concepe un sistem de îngrijire prespitalicească pentru soldați, folosind noi tehnologii și metode de transport.

Aceștia s-au asigurat că fiecare regiment avea cel puțin un cărucior de ambulanță proiectat pentru doi sau trei pacienți. Aceste ambulanțe s-au dovedit a fi prea ușoare pentru sarcinile lor și au fost eliminate treptat și înlocuite cu ambulanțele „Rucker”, numite după generalul-maior Rucker.

Această ambulanță avea un design cu patru roți și era o priveliște obișnuită pe câmpurile de luptă ale războiului. În timpul războiului civil au fost folosite și alte vehicule, inclusiv o serie de nave cu aburi care au servit drept spitale mobile pentru armată. În această perioadă a fost introdusă practica de a transporta soldații răniți pe calea ferată către unitățile de tratament.

Cele mai vechi ambulanțe din lume

Vehicule moderne

Ambulanțele de astăzi sunt adesea făcute la comandă, cu echipamente medicale specializate încorporate în ambulanță. Precum și cu îmbunătățiri la nivelul întregii industrii, cum ar fi dispozitive de avertizare sonoră și vizuală îmbunătățite pentru a proteja membrii echipajului în situații periculoase.

Ambulanțele de acum au îmbunătățiri generale, cum ar fi ABS. Acest lucru este deosebit de valoros pentru mașini în ceea ce privește viteza de sosire și greutatea încărcăturii. De asemenea, au fost aduse îmbunătățiri pentru a reduce cantitatea de muncă manuală pe care trebuie să o efectueze echipajele, cum ar fi adăugarea de dispozitive de ridicare a cozii pacienților, rampe și trolii pentru a proteja sănătatea și bunăstarea echipajelor de ambulanță.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre