Simona Ionescu / Redactor Șef

Reîncepe ancheta. Poliția Vaticanului, suspectată că ar fi acoperit o rețea de prostituție și trafic de persoane

Reîncepe ancheta. Poliția Vaticanului, suspectată că ar fi acoperit o rețea de prostituție și trafic de persoane
A zguduit din temelii Sfântul Scaun cu 40 de ani în urmă, dar nici până în acest moment cazul Emanuela Orlandi nu a putut fi descâlcit. Mai e o speranță, pentru că a fost redeschis.

Promotorul justiției vaticane, Alessandro Diddi, alături de Jandarmerie, au hotărât să redeschidă ancheta asupra unui caz care a pus pe jar tot Vaticanul cu 40 de ani în urmă: Emanuela Orlandi.

Potrivit informațiilor oferite de agenția Adnkronos, anchetatorii vor lua la puricat toate dosarele, documentele, rapoartele, informațiile și mărturiile. O muncă care nimeni nu știe când se va termina, dar oamenii legii speră ca măcar de data asta să se facă lumină. În plus, pe lângă indiciile vechi, vor fi urmărite și piste noi.

Care e incredibila poveste a Emanuelei

Povestea a început în dupa amiaza zilei de 22 iunie 1983, când fiica unui angajat al Vaticanului, în vârstă de 15 ani a dispărut și de atunci nimeni nu a putut să-i dea de urmă. Emanuela a plecat de acasă în jurul orei 16.00 urmând să ajungă în Piazza Sant’Apollinare, unde avea lecţie de muzică.

Însăși Papa Francisc dorește ca adevărul să fie găsit, dar cazul a primit atenție sporită și de la alți papi, începând cu Ioan Paul al II-lea. De altfel, acesta a fost primul care, în apelul său din timpul Angelusului a oficializat ipoteza răpirii. Odată cu cazul Orlandi, anchetatorii speră să rezolve și povestea Mirellei Gregori, o fetiță de aceeași vârstă cu Emanuela, care a dispărut în același an.

Familia spune că nu a fost contactată de Vatican

Ciudat este însă faptul că avocatul familiei Orlandi, Laura Sgrò, susține că nu știe nimic despre decizia Vaticanului de a redeschide ancheta cazului Emanuelei și că familia nu a fost contactată de reprezentanții Vaticanului. “Nu știm nimic despre asta, nu am fost. Încă o dată am primit informațiile de la agențiile de presă fără a fi contactați oficial de Vatican”, a spus avocatul.

Presupusă reţea sexuală condusă de poliţia Vaticanului şi de lumea interlopă criminală din Roma

S-a luat decizia ca ancheta să fie redeschisă la câteva luni după ce s-a lansat pe Netflix documentarul „Vatican Girl”, care pune pe tapet câteva teorii privind dispariția Emanuelei. Una dintre ipozele care ar putea să arunce Vaticanul în aer este o afirmație a unei prietene din copilărie a fetei care a spus că adolescenta ar fi fost molestată de „cineva apropiat de papă”. La acea vreme pe scaunul papal se afla Ioan Paul al II-lea.

Ar fi murit la Londra

Potrivit unei alte teorii din documentar, fata ar fi fost dusă la Londra, unde ar fi stat ani buni într-un cămin de tineret, care era al unei congregații catolice, iar tot ce s-a cheltuit a fost finanțat de Vatican. E posibil ca fata să fie murit la Londra, iar trupul ei adus la Roma și înmormântat la Vatican.

Potrivit The Guardian, în anul 2019, au fost redeschise două morminte în care se spunea că ar fi putut fi Emanuela, dar nu au fost găsite rămășițe umane. Mai există și o a treia teorie potrivit căreia Emanuela ar fi fost luată de o rețea sexuală condusă de poliţia Vaticanului şi lumea interlopă criminală din Roma.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre