Simona Ionescu / Redactor Șef

„Sirena”, prima femeie din lume care a purtat costum de baie. Polițiștii „au umflat-o”

„Sirena”, prima femeie din lume care a purtat costum de baie. Polițiștii „au umflat-o”
Avea 20 de ani și era campioană.  A ieșit la plajă într-un costum de baie, în 1907, și a provocat un scandal uriaș. Era prima dată când o femeie își arăta corpul în public. Presa a numit-o „Sirena”, iar mai rârziu a filmat nud.

Annette Kellermann se numește prima femeie care a purtat un costum de baie în public. Azi, pe plajă mjoritatea femeilor tinere sunt ”îmbrăcate” în două șnururi. Dar, acum peste 199 de ani, să îți arăți trupul era o infracțiune. Annette Kellerman a fost arestată imediat, pentru indecență.

„Sirena”, prima femeie care a purtat costum de baie

Annette Kellermann a fost campioană la înot de la 15 ani. A înregistrat multe recorduri, unele care rezistă și astăzi. Era campiona Australiei și a lumii, dar a iscat un scandal care a intrat în istorie și este amintit și azi.

A ieșit pe plajă în 1907, purtând un costum de baie dintr-o singură piesă, care se termina cu pantaloni scurți deasupra genunchilor. Picioarele ei au provocat un scandal. Au fost chemați polițiștii, iar ea a fost arestată pentru indecență.

Înotătoarea australiană deținea toate recordurile mondiale pentru înotul femeilor în 1905. Era o stea de vodevil cu spectacole de scufundări și balet subacvatic. Ziarele au salutat-o ​​drept „Sirena originală”.

Însă, acum o sută de ani, turiștilor din epoca victoriană nu le păsa să simtă marea sau soarele pe pielea lor. La începutul anilor 1900, femeile au pătruns în apă cu rochii de lână negre, lungi până la genunchi, cu mâneci bufante, purtate peste bluze. Aveau ciorapi lungi negri, papuci de baie și chiar șepci de înot cu panglică, potrivit Victoriana Magazine. Este posibil ca Kellerman să fi fost acoperită temeinic, dar pentru colegii ei de baie, la fel de bine ar fi fost și ea goală

Polițiștii „au umflat-o”

De cum a ieșit în costumul de baie, campioana a fost arestată. „Eu, arestată!”, a spus Kellerman într-un articol din 1953 din Boston Sunday Globe, care amintea de incidentul din 1907. „Toți am fost teribil de șocați, în special tatăl meu, pentru că eram fetița lui nevinovată, protejată. Dar judecătorul a fost destul de drăguț și mi-a permis să port costumul dacă aș purta o pelerină completă până la marginea apei.”

Ziariștii au analizat realizările lui Kellerman, menționând înregistrările sale care au zguduit lumea competitivă a înotului. Tânăra era ”indecentă”, dar era multiplă campioană la înot. Ba, avea și mai multe recorduri mondiale.

Potrivit Australia.gov, „Kellerman a concurat adesea împotriva bărbaților și a câștigat adesea”. „Arestarea mea din Boston, care a lovit titlurile din America, a fost chiar o greșeală”, a spus Kellerman.

Costumul de baie cu două piese a fost folosit din 1946

Annette Kellermann a fost considerată un adevărat erou din spatele costumului de baie modern. Dar, bikini a preluat plajele lumii abia pe 5 iulie 1946, iar Annette Kellermann l-a criticat. „Costumul de baie Bikini este o greșeală. Doar două femei dintr-un milion o pot purta. Și este o greșeală foarte mare să încerci ”, a declarat Annette Kellerman.

„Bikini arată prea mult. Arată o linie care face ca piciorul să pară urât, chiar și cu cele mai bune figuri. Un corp este cel mai frumos atunci când există o linie frumoasă, neîntreruptă.”

Annette Kellerman a fost numită „Femeia perfectă”, după ce profesorul de la Harvard, dr. Dudley Sargent, i-a comparat măsurătorile cu alte mii de femei, inclusiv ale Venus de Milo.

Ca actriță, Annette Kellerman și-a făcut propriile cascadorii, inclusiv scufundări de la adâncimea de 9 metri, într-un bazin de crocodili

Annette Kellerman a filmat nud

În 1916, Kellermann a devenit prima actriță  care a jucat într-o scenă nudă.  A apărut complet dezbrăcată în ”A Daughter of the Gods”. A fost prima producție de film de milioane de dolari. La fel ca multe alte filme ale lui Kellermann, acesta este considerat acum un film pierdut, deoarece nu se știe că există copii.

Annette Kellerman și-a făcut propriile cascadorii, inclusiv scufundări de la adâncimea de 9 metri, într-un bazin de crocodili. De multe ori juca sirenele numite Annette sau variante ale propriului nume. „Filmele ei de basm”, așa cum le-a numit ea, au început cu The Mermaid (1911). A fost prima actriță care a purtat un costum de sirenă înotabil pe film, deschizând calea pentru viitoarele sirene de ecran.

Annette Kellermann și-a proiectat propriile costume de înot de sirenă și uneori le-a făcut singură. Desene similare sunt încă folosite.

A rămas activă până la bătrânețe, continuând să înoate și să facă mișcare până cu puțin timp înainte de moarte. Ea și soțul ei s-au întors să locuiască în Australia în 1970, iar în 1974, a fost onorată de Sala Națională a Femei pentru Înot la Fort Lauderdale, Florida.

A supraviețuit soțului ei și a murit în spitalul din Southport, Queensland, Australia, la 6 noiembrie 1975, la vârsta de 88 de ani. Rămășițele ei au fost împrăștiate în Marea Barieră de Corali. Nu a avut copii. Sursa: boston.com/news

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre