A ajuns la spital pe ultima sută de metri, dar a fost iubit de Dumnezeu. David Bennett Sr. s-a născut a doua oară.
Un criminal trăiește cu o inimă de porc. Fantastica poveste a pacientului salvat cu un transplant miraculos
În 1988 a făcut cea mai mare greșeală. L-a înjunghiat de șapte ori pe un bărbat. Acesta n-a murit, dar următorii 19 ani și i-a petrecut în scaunul cu rotile, iar în 2005, a făcut un atac cerebral și doi ani mai târziu s-a stins. Urma să împlinească 41 de ani. Pentru fapta sa, Bennett a primit zece ani de închisoare.
A executat doar șase și a fost eliberat în anul 1994. Până aici, povestea lui David Bennett nu e cu nimic deosebită de cea a oricărei persoane care ar putea să-și schimbe viața într-o fracțiune de secundă. Doar că el este acum pacientul care a primit o inimă de la un porc modificat genetic. Premieră mondială a chirurgiei cardiace.
O premieră în lume, care a avut loc în Statele Unite, la Maryland. Și nu va reuși niciodată cât va trăi pe acest pământ, să-i mulțumească chirurgului care l-a salvat de la moarte, Bartley P. Griffith. La scurt timp după marele succes, vestea a făcut înconjurul lumii.
„Nu ne ocupăm noi de sortarea păcătoșilor de sfinți”
Toți bolnavii care așteaptă ani buni un organ compatibil ar putea fi salvați. Doar în America, în acest moment, peste 106.000 de bolnavi se află pe lista națională de așteptare pentru un transplant de organe… Dar, scrie The Washington Post, povestea lui Bennett ridică acum semne mari de întrebare privind etica „celei de-a doua șanse”.
Și asta pentru că sunt multe familii care nu concep ca indivizii condamnați pentru infracțiuni grave să fie salvați de la moarte. Din fericire, majoritatea medicilor nu sunt de acord cu aceștia, afirmând că nu există nici o lege pe acest pământ care să interzică unei persoane care a fost închisă să beneficieze de un transplant sau orice altă intervenție chirurgicală sau tratament.
„Principiul-cheie în medicină este de a trata orice bolnav, indiferent cine este. Nu ne ocupăm noi de sortarea păcătoșilor de sfinți. Criminalitatea este o chestiune legală”, susține Arthur Caplan, profesor de bioetică la Universitatea din New York. Cine greșește în viață, plătește, însă suspendarea serviciilor medicale nu este inclusă în aceste sancțiuni.
„Vreau să trăiesc”
Reprezentanții Centrului Medical al Universității din Maryland nu au spus dacă au știut sau nu despre trecutul bărbatului salvat. Dar au precizat că oferă „îngrijiri care salvează vieți fiecărui pacient care intră pe ușile sale, pe baza nevoilor sale medicale, nu a trecutului sau a împrejurărilor de viață”. Medicii afirmă că Bennett a ajuns la ei “într-o situație disperată, iar o decizie privind eligibilitatea sa pentru transplant a fost luată exclusiv pe baza dosarului său medical”, scrie The Washington Post, citat de digi24.ro.
Cu doar o zi înainte de operație, fostul condamnat, care luni întregi a fost ținut în viață de un aparat a mărturisit că operația este singura lui opțiune. „Aveam de ales fie moartea, fie acest transplant. Vreau să trăiesc. Ştiu că este destul de riscant, dar era ultima mea opţiune. Abia aştept să mă pot da jos din pat odată ce voi fi din nou bine”, au fost cuvintele lui Bennett.
A trecut o săptămână de la transplant și corpul lui Bennett nu a respins inima transplantată, iar pacientul face progrese.
Sursă foto: digi24
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook