Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii din Italia, învățăți de Guvern cum să treacă peste criza energetică. Se strânge cureaua la maxim

Românii din Italia, învățăți de Guvern cum să treacă peste criza energetică. Se strânge cureaua la maxim
Pentru a trece cu bine iarna, Guvernul italian îndeamnă toți cetățenii de pe teritoriul său la consum responsabil de energie și gaze, dar și la reducerea perioadei de încălzire cu 15 zile. Strategia a fost pusă la punct pentru a depăși criza energetică din Europa.

Ministerul italian pentru Tranziţie Ecologică (MITE) a publicat Regulamentul pentru ”a realiza imediat economii la nivel european, utile pentru a face faţă oricărui tip de întrerupere a furnizării de gaze din Rusia”’, relatează publicația lastampa.it, citată de evz.ro.

Printre măsurile vizate se regăsește reducerea cu 1 grad a temperaturii pentru încălzirea clădirilor de la 17 grade, cu plus sau minus 2 grade de toleranță în cazul celor utilizate pentru activități industriale sau artizanale, şi de la 19 grade, cu plus sau minus 2 grade de toleranță, pentru restul clădirilor.

De asemenea, în Regulament sunt impuse și limitele de funcționare ale centralelor termice. Astfel, cu respectarea prevederilor paragrafului 2 al articolului 4 din Decretul prezidențial nr.74/2013, se reduce cu 15 zile perioada de aprindere (amânând cu 8 zile data de începerea și avansarea cu 7 zile a datei de încheiere) și cu 1 oră în ceea ce privește durata zilnică de aprindere”. Noile reguli nu se aplică în cazul utilizatorilor sensibili, cum ar fi spitalele, casele de bătrâni etc.

Ce economii se fac

Aceste măsuri, consideră Guvernul italian ”conduc la un potențial de aproximativ 5,3 miliarde de metri cubi de gaz, având în vedere maximizarea producției de energie electrică provenită din alți combustibili decât gazul (aproximativ 2,1 miliarde de metri cubi de gaze) și economii asociate cu reducerea încălzirii (aproximativ 3,2 miliarde de metri cubi de gaz)”.

Înlocuirea aparatelor de consum mai mari cu unele eficiente

Pe lângă toate acestea, se arată în Regulamentul elaborat de MITE, vor exista și măsuri comportamentale care trebuie promovate prin campanii de conștientizare a utilizatorilor în scopul unui comportament rațional.

Unele dintre sugestiile care se fac privesc la durata mai scurtă a dușurilor, o utilizare mai redusă a cuptorului, a mașinilor de spălat și a mașinilor de spălat vase.  De asemenea, spun autoritățile italiene, se pot realiza economii suplimentare ”adoptând măsuri comportamentale care necesită chiar și mici investiții din partea utilizatorilor, de exemplu prin investiții pentru înlocuirea aparatelor de consum mai mari cu altele mai eficiente, înlocuirea aparatelor de aer condiționat cu cele mai noi şi eficiente, montarea de noi pompe electrice de căldură pentru înlocuirea vechilor cazane pe gaz, instalarea panourilor solare termice pentru producerea apei calde, şi înlocuirea becurilor tradiţionale cu cele LED”, notează lastampa.it.

Gaze aduse din Algeria

Guvernul italian se aşteaptă ca măsurile adoptate de MITE, împreună cu măsuri comportamentale voluntare în utilizarea eficientă a energiei să ”ducă la o reducere a consumului, în concordanță cu 15% din Regulamentul UE, adică egal cu cel puțin 8,2 miliarde mc de gaze naturale”.

În ceea ce privește prima măsură referitoare la depozitare, Guvernul și-a stabilit un obiectiv național de umplere a spațiilor de depozitare de cel puțin 90%.

Pe de altă parte, în ceea ce privește măsurile de diversificare a originii gazului importat, a fost semnat un acord pentru creșterea treptată a aprovizionării cu gaze din Algeria, care va face posibilă valorificarea la maximum a actualelor capacități de transport ale conductei care ajunge în Sicilia, furnizând chiar din 2022 volume tot mai mari de gaz.

Noile rute pentru GPL

Guvernul, în coordonare cu companiile ENI și SNAM, a luat măsuri pentru a garanta aprovizionarea cu GNL de pe rute noi: până la 3,5 miliarde de metri cubi din Egipt, până la 1,4 miliarde de metri cubi din Qatar, până la 4,6 miliarde de metri cubi progresiv din Congo, și aproximativ 3,0-3,5 miliarde de metri cubi din provizii aflate în negocieri din alte țări: Angola, Nigeria, Mozambic, Indonezia și Libia.

Primul regazificator

Scopul Guvernului este ca prima instalație de regazificare flotantă (n. navă transportoare) să funcționeze cât mai curând posibil, chiar din primele luni ale anului 2023, iar apoi (și în orice caz până în 2024), să inaugureze şi cea de-a doua centrală. Acest lucru, subliniază MITE, este fundamental mai ales pentru a putea face față iernii 2023 – 2024, având în vedere că, foarte probabil, depozitul va fi utilizat integral în sezonul de iarnă 2022-2023 și de aceea va fi necesară completarea adecvată a rezervelor. Setul de inițiative implementate face posibilă înlocuirea a aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc până în 2025 cu aproximativ 25 de miliarde de metri cubi de gaze din diferite surse, reducând decalajul cu surse regenerabile și politici de eficiență energetică.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre