Janis Joplin,  o voce unică. Tragica și scurta viață a unui fenomen

Janis Joplin,  o voce unică. Tragica și scurta viață a unui fenomen
Cântecul începe domol, dar în secunda următoare o voce puternică te înfioară și te răscolește. Janis Joplin  este numită ”Perla” pentru că a fost unică. Este considerată unul din cele trei superstaruri ale Generației Flower Power, alături de Jimi Hendrix și Jim Morrison. Tragica și scurta viață a unui fenomen.

Janis Joplin a plecat dintr-un oraș de provincie din Texas la 20 de ani, iar cinci ani mai târziu cânta în fața a 400.000 de spectatori. Credea că este urâtă, așa cum îi spuneau cei din jur. Că nu are o voce suficient de bună. Nici nu avea măcar un cântec înregistrat și era celebră. A murit la 27 de ani, după o viață plină cu alcool, droguri și sex.

Uite că și după 50 de ani de la moartea ei, Janis Joplin este considerată unul din cele trei superstaruri ale Generației Flower Power.

Janis Joplin, ”rățușca cea urâtă”

Janis Joplin spunea într-un interviu pentru presa germană că nu îi place să vorbească despre ea cu jurnaliștii. Toți îi puneau întrebări despre viața ei, nu despre ce cânta ea.

S-a născut într-un oraș de provincie, din Texas, unde colegii de liceu spuneau că este cea mai urâtă persoană din lume. A fost agresată de multe ori, avea probleme cu greutatea și avea fața plină de coșuri. Însă, părinții au încurajat-o să facă ce crede ea că este mai bine, să fie independentă.

Janis Lyn Joplin s-a înscris la mai multe instituţii de învăţământ, dar nu a terminat niciuna. La 16 ani a început să-şi manifeste dragostea pentru muzică, frecventând barurile din Louisiana, unde asculta blues şi jazz. În perioada în care studia Artele Frumoase la Universitatea din Texas, a început să cânte în baruri, alături de Waller Creek Boys.

A renunțat la studii

În anul 1963, a renunţat la facultate pentru a-şi căuta norocul în San Francisco. Acolo începe să cânte cu diverşi artişti.

În 1966 s-a întors în California şi a cântat în trupa Big Brother and the Holding Company, cu care, în 1967, a înregistrat primul album.

După un an, cânta pe marile scene din San Francisco. A participat împreună cu formaţia sa la Festivalul de la Monterey din 1967. Era pe aceeași scenă cu mari artişti ca Jimi Hendrix, Otis Redding şi The Who. Janis Joplin a uimit audienţa cu o versiune a blues-ului lui Big Mama Thornton, Ball And Chain. Din acel moment au fost contactaţi de producătorul lui Bob Dylan.

La Woodstock, Janis Joplin a cântat pentru 400.000 de spectatori

La 25 de ani era în topuri

În primăvara anului 1968, s-au mutat la New York, pentru a înregistra albumul Cheap Thrills, pe care se află hitul “Piece of My Heart”. A intrat direct în topuri, după trei zile avea deja un disc de aur. În primele luni se vânduseră mai mult de un milion de exemplare.

Critica a fost foarte bună, iar presa s-a concentrat asupra ei şi mai puţin asupra grupului, spunând că ea era prea bună pentru o astfel de formaţie. Acest lucru a dus la tensiuni între ei. Curând s-a despărţit de Big Brother and the Holding Company.

La începutul anului 1969, a format un nou grup, Kozmic Blues Band. Aveau un sunet diferit de tot ceea ce erau obişnuiţi ascultătorii să audă, era un amestec de rock, soul şi blues.

În aprilie 1969, Janis Joplin şi Kozmic Blues Band au efectuat un turneu în Europa, trecând prin Frankfurt, Stockholm, Paris, Londra. La întoarcerea din Europa, artista a declarat că la Londra a susţinut cel mai bun concert. În acel an, din cauza epuizării, a început să consume alcool şi droguri.

A cântat pentru 400.000 de spectatori

La 16 august 1969, a avut o apariţie de mare succes la celebrul Festival de la Woodstock. Erau de față peste 400.000 de spectatori tineri. A lansat “Ball And Chain” şi “Piece of My Heart”. De la primul său sunet, mulțimea a fost în delir.

Spre finalul acelui an deja avea probleme cu drogurile şi a hotărât să ia o pauză. Ultimul său concert a fost în Madison Square Garden din New York, în noaptea dintre 19 şi 20 decembrie 1969.

Anul următor, a plecat la Rio de Janeiro pentru carnaval şi pentru o cură de dezintoxicare.

În septembrie 1970, s-a mutat la Los Angeles şi a înregistrat “Pearl”. Ziua de 4 octombrie 1970 a fost o zi importantă la studio şi pentru a sărbători a ieşit să bea un pahar cu colegii. Câteva ore mai târziu a fost găsită moartă, cel mai probabil în urma unei supradoze. Avea 27 de ani. Corpul lui Janis Joplin a fost incinerat, iar cenuşa i-a fost împrăştiată în Oceanul Pacific.

La şase săptămâni de la moartea sa, a fost lansat albumul “Pearl”, în 1971, care s-a menţinut pe locul întâi timp de 14 săptămâni.

Este încă în topuri

  • În 1995 a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. În 2003, “Cheap Thrills” se afla pe locul 338 între primele 500 cele mai bune albume ale tuturor timpurilor.
  • În 2004 revista Rolling Stone a plasat-o pe locul 46 între cei mai buni 100 de artişti ai tuturor timpurilor.
  • În 2005 a primit postum Grammy Lifetime Achievement Award.
  • În 2008, a ocupat locul 28 între cei mai buni 100 de cântăreţi ai tuturor timpurilor, precizează site-ul janisjoplin.com.

 

 

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp