Jean-Paul Belmondo, magnificul din cinematografia franceză și aventura lui în România

Jean-Paul Belmondo, magnificul din cinematografia franceză și aventura lui în România
Era suficient să apară doar el pe afiș și să scrie mare: Belmondo. Nu era arătos, avea buze prea groase și nasul de boxer, plus că era obraznic. Femeile picau ca muștele când îl vedeau. Jean-Paul Belmondo era magnificul.

Jean-Paul Belmondo este unul dintre cei mai iubiți actori francezi, alături de bunul său prieten de o viață, Alain Delon. Unul frumos, cu ochi albaștri, altul mai puțin arătos, cu buze prea mari și nas spart, ca al boxerilor. S-au distrat pe cinste toată viața!

Jean-Paul Belmondo este unul dintre cei mai iubiți actori francezi, alături de bunul său prieten de o viață, Alain Delon

Jean-Paul Belmondo are acasă un adevărat clan

Jean-Paul Belmondo a împlinit 88 de ani, pe 9 aprilie. Este o legendă a filmului francez, alături de bunul său prieten de o viață, Alain Delon (85 de ani). Anii au trecut frumos pentru cei doi, iar Bébel a fost sărbătorit de întreg clanul Belmondo.

De ziua lui, Bébel fost înconjurat de copiii săi Paul și Florence, frații și nepoții săi. Legenda cinematografiei franceze a fost înconjurată de întregul său clan, inclusiv de fratele său mai mare Alain (90 de ani) și de nepoții săi, Alessandro, Annabelle, Giacomo, Victor și Stella Belmondo. A profitat de ocazie pentru a sufla câteva lumânări pe tortul său.

Viața lui poate fi scrisă în mai multe volume.  A apărut în 1960, când la modă erau actorii frumoși. Jean-Paul Belmondo era departe de aceste ”icoane”, dar era un anti-erou. Mereu pus pe șotii, năbădăios, chiar obraznic.

A fost îndrăgit de femei și a rămas în topul celor mai importante personalităţi din istoria Franţei. A fost alintat „Bebel” și așa i se spune și acum  când are chipul brăzdat de riduri şi cu sănătatea serios şubrezită, la 88 de ani.

De ziua lui, Bébel fost înconjurat de copiii săi Paul și Florence, frații și nepoții săi.

Jean-Paul Belmondo, magnificul. Bébel a trecut cu bine bolile și divorțurile

Jean-Paul Belmondo a filmat și în România

Jean-Paul Belmondo s-a născut la 9 aprilie 1933 la Neuilly-sur-Seine, o suburbie a Parisului, într-o familie de artişti. Micul Belmondo visa să joace în piese de teatru, iar școala nu i-a plăcut prea mult. Era indisciplinat, pasionat doar de box şi fotbal.

A practicat boxul ca amator, pentru scurt timp, la vârsta de 16 ani. Atunci a suferit o infecţie primară a tuberculozei şi se decide să renunţe la box şi să devină actor.

În anul 1953 debutează în teatru, iar în 1957, îşi face debutul şi în film, în producţia „Fă-te frumoasă şi taci”.

După alte câteva roluri lipsite de anvergură, în anul 1960, obţine primul său rol major, în pelicula “Cu sufletul la gură/A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard. Rolul avea să-l aducă în atenţia publicului francez. A devenit peste noapte un star absolut şi una  dintre figurile-cheie  ale  mişcării  „French  New  Wave” din acei ani.

Jean-Paul Belmondo, super-star la 27 de ani

Între anii 1961 şi 1963, Jean-Paul Belmondo a fost desemnat cel mai bun actor francez, în urma sondajelor revistelor Le Figaro, Le Film francais şi Cine Revue. Era perioada filmelor cu super-poliţişti, bărbaţi macho, chiar bătăuşi şi golani, care prindeau foarte bine la public, iar Belmondo era eroul perfect.

În vara anului 1970, Jean-Paul Belmondo s-a aflat în România, pentru a filma producţia „Les Mariés de l’an II“ („Mirii anului II“), un „western à la française“.

Ce trăsnăi a mai făcut! Credea că România acelor ani nu-i oferea surse de distracţie relevante, așa că actorul a făcut din hotelul în care el şi echipa filmului erau cazaţi, locul unor extravaganţe memorabile.

Spre exemplu, pentru ca timpul să treacă mai plăcut, Jean-Paul s-a jucat cu bilele pe culoarele hotelului, sau leapşa pe cocoţate, pe culoare şi prin camera. A golit, cu ajutorul prietenilor săi, mobilerul din patru camere şi au pus mobila în  cele patru ascensoare ale hotelului.

La plecarea din România, actorul francez a adoptat un câine, Nae, care îşi „făcea veacul” pe lângă Studioul Cinematografic „Bucureşti“. Patrupedul a fost rebotezat Béquille (Cârjă), şi avea să-i fie un prieten de nădejde celui alintat „Bébel“, pentru următorii paisprezece ani.

A fost îndrăgit de femei și a rămas în topul celor mai importante personalităţi din istoria Franţei

Jean-Paul Belmondo, cel mai bine plătit actor din epocă

În anul 1973, Jean-Paul devenea cel mai bine plătit actor francez al momentului, cu un onorariu ce depăşea 600.000 de dolari pentru un film. Era o sumă considerabilă în acei ani , depăşindu-i pe alţi doi excepţionali actori din ţara sa, Alain Delon şi Louis de Funes.

Urmând exemplul lui Alain Delon, a înfiinţat propria companie de producţie, „Cerito”. Rolul din capodopera „Stavisky” (1974) al regizorului Alain Resnais, a fost considerat drept cea mai bună performanţă din întreaga sa carieră.

Jean-Paul Belmondo a jucat în mai multe comedii şi filme cu aventuri rocamboleşti. Le-a avut, ca partenere de platou, pe unele dintre cele mai frumoase şi valoroase actriţe din lume: Sophia Loren, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Françoise Dorléac, Annie Girardot, Vanessa Paradis, Fanny Ardant, Sophie Marceau, Mia Farrow, Raquel Welch, Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, Ursula Andress ori Laura Antonelli. Ultimele două au devenit partenere de viaţă ale marelui actor, prima în perioada 1965–1972, iar cealaltă între anii 1972 – 1980.

Bébel, probleme de sănătate

În august 2001, Jean-Paul Belmondo a suferit un accident vascular cerebral după ce, la sfârşitul anului 1999, fusese internat pentru o problemă cardiacă.

Problemele de sănătate din anii 2000 aveau să îl ţină departe de platoul de filmare. Dar, în 2008, Belmondo a avut o scurtă revenire, într-un film care în care eroul principal este un bătrân pe care societatea îl respinge.

Femeile din viața lui Jean-Paul Belmondo

  • Jean-Paul Belmondo s-a căsătorit în anul 1953, la 20 de ani, cu Elodie Constantin, cu care a avut trei copii: Patricia (1954) care avea să piară, în 1994, în urma unui teribil accident. Au venit apoi Florence (1958) şi Paul (1963). În anul 1966, cei doi au divorţat din cauza intens mediatizatei aventuri pe care actorul francez o avea deja de un an cu actriţa Ursula Andress.
  • În anul 1989, Belmondo a cunoscut-o pe Nathalie Tardivel, o dansatoare care avea pe atunci 24 de ani (faţă de cei 56 ai lui), cu care s-a căsătorit în 2002. Pe 13 august 2003, la împlinirea a 70 de ani, Jean-Paul Belmondo a devenit tată pentru a patra oara, dupa ce soţia lui de atunci a născut o fetiţă, Stella Eva Angelina. Actorul a divorţat de Nathalie Tardivel în 2008.
  • După divorţul de Nathalie Tardivel, Jean-Paul Belmondo a ţinut din nou prima pagină a tabloidelor. S-a afișat, începând cu anul 2008, alături de noua lui cucerire, Barbara Gandolfi. Era mai tânără decât el cu 42 de ani, fost model Playboy şi concurentă la titlul de Miss Belgia. S-au separat în 2012.
  • Actorul a primit cele mai importante distincţii ale statului francez – Ordinul Naţional de Merit, în grad de comandor (1994) şi Legiunea de Onoare în grad de comandor (2007). În ianuarie 2011, a primit un premiu special din partea Asociaţiei criticilor de film din Los Angeles (LAFCA), pentru întreaga sa carieră.


Marea iubire dintre un golănaș și o aristocrată: Alain Delon și Romy Schneider

Alain Delon e devastat de moartea lui Nathalie. Ce a însemnat această femeie pentru el