Joe Biden a învins în alegerile pentru președinția Statelor Unite ale Americii după ce a câștigat în statul Pennsylvania. Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

După patru zile de suspans, candidatul democrat şi fostul vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama a fost dat câştigător cu 273 de mari electori, graţie unui succes în statul-cheie Pennsylvania, potrivit posturilor CNN, NBC şi CBS, scrie France Presse.

În urma numărătorii voturilor de astăzi, 7 noiembrie 2020, Joe Biden a obținut 273 de electori. Minimul necesar pentru a câștiga era de 270. Contracandidatul său, Donald Trump, a obținut doar 214 electori.

Pe de altă parte, filiera Partidului Republican din Pennsylvania a cerut vineri Curţii Supreme a Statelor Unite să oprească numărarea buletinelor de vot sosite prin poştă după 3 noiembrie în acest stat-cheie în care democratul Joe Biden conduce în defavoarea preşedintele Donald Trump, transmite AFP.

Numărătoarea voturilor, însă, continuă în statele considerate fortărețe ale Republicanilor: Georgia, Nevada, Carolina de Nord și Alaska.

AFP califică anunţul drept „o victorie care marchează o turnură istorică pentru America şi pentru lume, după patru ani de ruptură în mandatul preşedintelui republican”.

Joseph (Joe) Robinette Biden Jr., 77 de ani, este un veteran al politicii din Statele Unite.

Licenţiat în Drept al Syracuse University, a fost senator timp de 36 de ani, din 1973 până în 2009, fiind ales pentru şapte mandate.

Ce spune Donald Trump despre anunțul că a pierdut cursa

Primul anunț făcut de Trump după ce a aflat că a pierdut a fost făcut în urmă cu puțin timp. Preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, a avertizat că scrutinul prezidenţial este departe de a se fi încheiat, după ce mass media americane l-au declarat câştigător al alegerilor din 3 noiembrie pe candidatul democrat Joe Biden, transmite Reuters, citată de capital.ro.

Liderul de la Casa Albă a anunţat că echipa sa de campanie va începe de luni acţiunile în instanţă.

Donald Trump a mai declarat că Joe Biden „se grăbeşte să pozeze în mod fals în câştigător”.

Președintele american în exercițiu, Donald Trump, a ajuns la Trump National Golf Club din Sterling, Virginia, în timp ce numărătoarea voturilor pentru viitorul șef al statului continuă, relatează CNN.

Foto: Los Angeles Times

Pierderea mirosului și gustului în Covid-19. Cum verificați

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri