John Wayne s-a născut cu un nume de fată, Marion (Robert Morrison). Știa să călărească de la 3 ani și s-a născut lângă studiourile de film de la Hollywood. Urma să joace în 250 de filme, într-o carieră de 50 de ani.

John Wayne, o legendă a vestului american

John Wayne a fost un actor monumental, o statuie. Așa spun americanii. Spui John Wayne, spui cowboy. În 50 de ani și în 250 de filme, el a fost eroul bun și brutal, cavalerul aspru, stângaci în dragoste și neîntrecut în luptă. Un eroul masiv și pozitiv al Americii.

A murit la 72 de ani (11 iunie 1979), dar doar după ce a luptat zece ani cu un cancer, mai întâi la plămâni pentru ca mai apoi decesul să fie provocat de cancer la stomac.

Actorul-legendă s-a născut cu un nume de fată, Marion la 26 mai 1907. A fost vedetă de fotbal la liceul Glendale, a urmat bursa la Universitatea din California de Sud, dar a renunțat după doi ani. Și-a găsit de lucru ca muncitor în studioul de film de la Hollywood  care abia își începea cariera. S-a împrietenit cu regizorul John Ford, și el la început.

Regizorul l-a distribuit în filmele de la începutul carierei. Primele sale slujbe de actorie au fost sub numele de Duke Morrison, o poreclă din copilărie. Duke era numele câinelui său de companie.

A jucat în 250 de filme western

John Wayne a avut primul său rol principal la 23 de ani. ”The Big Trail”, un film regizat de Raoul Walsh. Atunci, Marion Morrison a devenit „John Wayne”, nume cunoscut acum pe toată planeta. Regizorul Walsh nu a crezut că Marion este un nume bun pentru un actor care interpretează un erou dur. Totuși, în ciuda noului nume al actorului principal, filmul nu a avut succes.

De-a lungul anilor 1930, Wayne a creat zeci de westernuri mediocre. Însă, din 1939, Wayne a fost distribuit în filmele  vechiului său prieten John Ford. Cu ”Ringo Kid în Stagecoach” a câștigat un Premiu Oscar.

John Wayne a continuat să joace eroi mai mari în zeci de filme și a ajuns să simbolizeze un tip de bărbat american robust, puternic și drept. John Ford l-a distribuit pe în unele dintre cele mai cunoscute filme ale sale, printre care Fort Apache (1948), She Wore a Yellow Ribbon (1949), Rio Grande (1950), The Quiet Man (1952) și The Man Who Shot Liberty Valance (1962) ).

John Wayne a avut primul său rol principal la 23 de ani

John Wayne, în afara ecranului

Ultimul film al lui Wayne a fost The Shootist (1976), în care a jucat un legendar pistolar murind de cancer. Rolul avea o semnificație specială, deoarece actorul lupta împotriva bolii în viața reală.

John Wayne a fost căsătorit de trei ori și a avut șapte copii și 21 nepoți. În ultimii peste zece ani din viață Wayne s-a luptat cu cancerul, mai întâi la plămâni pentru ca mai apoi decesul să fie provocat de cancer la stomac.

Toată viața a avut o pasiune pentru femeile care aveau nume spaniol. Era atât de cunoscut pentru gustul său, încât în barurile de noapte în care intra orchestrele începeau să cânte Granada. De trei ori a fost căsătorit cu brunete suple, firave, cu ochii de foc.

Spui John Wayne, spui cowboy. În 50 de ani și în 250 de filme, el a fost eroul bun și brutal

John Wayn, fascinat de femeile cu origini spaniole

Prima soție, Josefine Saenz, fiica conslulului dominican la Los Angeles îi va face patru copii: „Ei s-au născut exact în ordinea în care i-am dorit: băiat, față, băiat, față”, spunea John Wayne.

Divorțează de Josefine pentru a se căsători cu o tânăra actrița mexicană, Esperanza Bauer, poreclită Chata (Cârna). Rămân împreună timp de șapte ani, ducând o viață agitată. La un an după divorț, Chata moare în urmă unui atac de cord.

În 1954, al treilea mariaj al actorului este celebrat doar timp de 90 de secunde, în Hawaii, într-o grădina tropicală, la asfințit. A treia soție este o actrița peruviană, Pilar Palette. Îi așteaptă 20 de ani de conviețuire. „În 4 ani de căsătorie, el și-a petrecut 2 ani și jumătate în filmări. Când se întoarce de la un rând de filmări, se ocupă de cele care urmează”.

Totuși, când John Wayne va fi operat la un plămân, Pilar va fi lângă el. Doi ani mai târziu, vor avea o fiica, al treilea lor copil.

Când s-au separat, în 1973, ei nu se mai înțelegeau de mult. Alături de el, până la sfârșitul vieții, va rămâne Pat Stacy, secretara lui, mai tânăra decât el cu 34 de ani. Prima și a treia soție i-au adus pe lume 7 copii, iar aceștia, la rândul lor, l-au făcut bunici de 21 de ori.


Un luptător de renume: Muhammad Ali. Doar armata a refuzat s-o facă

Familia Fonda, cu trei actori de Oscar: Henry, Peter și Jane. Vieți pline de traume

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp