Simona Ionescu / Redactor Șef

Cascada Bigăr acum 100 de ani. Frumoasa legendă despre această minune a naturii

Cascada Bigăr acum 100 de ani. Frumoasa legendă despre această minune a naturii
Cascada Bigăr s-a prăbușit. Vestea a întristat întreaga țară pentru că acest loc este o atracție pentru turiști încă de acum 100 de ani. Atunci se numea Cascada Coronini. Frumoasa legendă despre această minune a naturii.

Cascada Bigăr unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din ţara noastră, s-a prăbușit, a anunțat Romsilva. Natura și-a spus cuvântul. Căderea naturală de apă era celebră de acum 100 de ani. Localnicii spun cum a apărut această minune a naturii. O frumoasă legendă.

De ce s-a prăbușit Cascada Bigăr

Cascada Bigăr, din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat luni, 7 iunie, în jurul orei 18.15. Romsilva explică această deteriorare a avut cauze naturale.

”Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii.

O cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate. Menționăm că această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat”, a precizat Regia Pădurilor.

În urmă cu 100 de ani, Cascada Bigăr era cunoscută sub numele de Cascada Coronini

Cascada Bigăr acum 100 de ani

În urmă cu 100 de ani, Cascada Bigăr era cunoscută sub numele de Cascada Coronini. Purta numele fostului guvernator al Banatului din secolul al XIX-lea, Johann Baptist Coronini – Cronberg.

Cascada Bigăr este locul în care izvorul Bigăr se varsă în râul Miniș, de pe un prag stâncos. Asociația Culturală ”Izvoare Almăjene” a publicat câteva vederi poștale foarte vechi cu Cascada Coronini (Bigăr), a căror dată exactă nu este cunoscută, însă într-una din acestea este notat anul 1904.

Zona Izvorul sau Izbucul Bigăr este inclusă din anul 2000 în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beușnița. Izvorul este alimentat de un curs de apă subteran, care străbate peştera Bigăr din Munţii Aninei.

Frumoasa legendă a cascadei Bigăr

Se spune că. demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjene, o familie de țărani gospodari. Singura lor amărăciune era lipsa unui urmaș care să le ducă numele mai departe.

Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care îi spuse că doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stâncă, va naște o fată. Însă, copila nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască.

Femeia a mers la izvor și a băut apă. Nu după multă vreme, așa cum i se promisese în vis, născu o fetiță. Copila fermeca cu privirea orice ființă omenească care stătea în preajma sa. Mai târziu deveni o fecioară râvnită de toți flăcăii ținutului. Dar inima ei tânjea după un singur flăcău, al cărui nume era Bigăr.

Simțind primejdia morții, tatăl fetei o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare.

“Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine e să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună.

El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în «Tărâmul Regăsirii Dorului»”, a spus vrăjitoarea.

Toate sau petrecut cum sortise vrăjitoarea, iar cascada a rămas mărturie a iubirii celor doi tineri. O iubire care ne arată că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu deopotrivă.

Foto: culturaromana.ro


Podul lui Dumnezeu, minunea din Mehedinți. Satana a fost alungat din zonă

Podul Grant și-a început existența în 1910 de la o poveste de dragoste

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre