Legenda iasomiei. Floarea miracol din grădină

Legenda iasomiei. Floarea miracol din grădină
Iasomia este o floare parfumată și frumoasă, dar are și proprietăți benefice pentru organism. Poate fi un remediu împotriva stresului și a tulburărilor nervoase. În plus, are o frumoasă legendă.

Iasomia este o floare parfumată și frumoasă, dar are și proprietăți benefice pentru organism. Poate fi un remediu împotriva stresului și a tulburărilor nervoase. În plus, are o frumoasă legendă.

Iasomia de grădină a fost supranumită „regina florilor”. Arbustul de iasomie se distinge prin florile sale albe, roze, galbene sau purpurii, cu un parfum puternic. Această plantă datează încă din antichitate, când vechii egipteni și greci o foloseau drept afrodiziac și în aromoterapie.

Legenda iasomiei. Floarea miracol din grădină

Legenda spune că era o noapte de iarnă, viscolea şi era un frig de crăpau pietrele. Peste Bethleem ningea. Într-o iesle minunată se născuse Iisus. Boul şi măgarul suflau asupra lui, să-l încălzească. Alături vegheau Iosif şi Maria.

Deodată o rafală puternică de vânt a adus un val de aer rece şi zăpadă. Iosif s-a repezit în calea rafalei cu pieptul, pentru ca frigul să nu ajungă la Pruncuţ. Câţiva fulgi s-au aşezat totuşi pe obrăjorii şi fruntea micului Isus.

Temându-se să nu-L trezescă, Maria s-a aplecat asupra lui cu toată dragostea ei şi cu un sărut a îndepărtat fulgii reci. Minune! Fulgii de nea s-au topit la căldura iubirii materne. S-au prefăcut în mici flori, cu patru petale mici, albe ca neaua şi cu o minunată mireasmă, care a învăluit ieslea.  Această legendă spune că iasomia s-a născut din sărutul dat de Sfânta Fecioară Pruncului Iisus.

În India, iasomia este socotită regina florilor. Iasomia  este folosită la fiecare ritual de nuntă. O legendă veke spune că o tânără zeiță indiană s-a îndrăgostit de zeul soarelui. Respins de acesta, zeița s-a sinucis. Din cenușa trupului ei  a  răsărit o floare cu un parfum puternic, care nu-și deschide florile decât după asfințitul soarelui.

Iasomia este considerată un miracol al grădinii. Are multe proprietăți benefice pentru organism

Iasomia, remediu natural

Această floare delicată și parfumată este considerată un miracol al grădinii. Are multe proprietăți benefice pentru organism, inclusiv ca remediu împotriva tulburărilor nervoase și a stresului.

Din frunzele și florile ei preparau o pastă folosită pentru îngrijirea rănilor, iar chinezii îi fierbeau frunzele în apă și le consumau sub formă de ceai.

La început însă, ceaiul de iasomie era dedicat doar regilor și nobililor. De-a lungul timpului, iasomia a ajuns la peste 200 de specii individuale, inclusiv iasomie de grădină și iasomie de cameră, după cum le cunoaștem noi astăzi.

Chinezii au perfecționat modul de realizare a ceaiului și l-au răspândit în țara lor, dar și în Europa. Florile de iasomie au efect relaxant, antiseptic și afrodisiac. De aceea, sunt folosite în aromoterapie, parfumuri și ceaiuri.

Ceaiul de iasomie este bogat în antioxidanți și poate fi recomandat persoanelor care consumă frecvent grăsimi alimentare. Acesta ar putea reduce nivelul colesterolului. Însă nu trebuie consumat pe stomacul gol deoarece crește nivelul de aciditate din stomac.

Datorită efectului său calmant și antiinflamator, ceaiul de iasomie poate reduce durerile de cap, reumatismul, oboseala și contracțiile musculare.

Pentru persoanele cu ten gras se recomandă ulei de iasomie sau chiar ceai cosmetic pentru piele. Uleiurile volatile pe bază de iasomie sunt folosite și de medici pentru calmarea stărilor de sensibilitate nervoasă și agitație. Sursa: gradinamax.ro


Cele mai valoroase ingrediente ale esențelor parfumate

Ceaiul de șofran, cel mai scump din lume. Are efecte anti-îmbătrânire

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre