Simona Ionescu / Redactor Șef

Ceaiul de șofran, cel mai scump din lume. Are efecte anti-îmbătrânire

Ceaiul de șofran, cel mai scump din lume. Are efecte anti-îmbătrânire
Șofranul este cel mai exotic şi printre cele mai scumpe condimente din lume din cauza dificultății de recoltare a acestuia. Cercetările și îndelunga utilizare de-a lungul timpului demonstrează că șofranul are efecte anti-îmbătrânire și crește libidoul.

Șofranul este un extras din Crocus sativus, o plantă mediteraneană cu proprietăţi terapeutice.

Acest condiment este foarte scump din cauza dificultății de recoltare a acestuia (de la 2.000, la 10.000 euro pe kilogram). Costul este ridicat pentru că sunt necesare aproape 15.000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 grame de fire uscate de șofran, iar fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare și recoltarea se face o singură săptămână pe an.

Ceaiul de șofran are efecte anti-îmbătrânire

Cercetările și îndelunga utilizare de-a lungul timpului demonstrează că șofranul poate îmbunătăți starea de spirit, crește libidoul și poate combate stresul oxidativ. Șofranul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor și este foarte simplu să îl adăugi în dietă.

Jurnalistul britanic Stevie Parle a scris, pentru „The Telegraph”, despre modalităţile de preparare ale şofranului, altele decât în preparatele culinare, propunând două reţete de ceai din şofran.

Unul dintre acestea este denumit Kashmir, după numele ceaiului, iar a doua reţetă este o versiune mai simplă, realizabilă cu doar câteva fire de şofran puse într-o cană cu apă fiartă.

Costul şofranului poate oferi senzaţia că reprezintă un lux al vieţii, dar poate fi folosit de mai multe ori.

Ceaiul de șofran, cel mai scump din lume

”Ceaiul din şofran nu este doar foarte bun la gust, dar chiar te poate face mai fericit într-o zi ploioasă. Este ca o mică ceaşcă de soare”, a scris jurnalistul britanic Stevie Parle.

În România, 5 grame de șofran bio se vinde la preț între 41,50 lei/ 5 grame, până la 490 lei/kg.

De asemenea, despre şofran se spune că are proprietăţi antidepresive, prelungeşte viaţa şi chiar că are efecte anti-îmbătrânire. Reţeta ceaiului de şofran pare a fi asemănătoare cu cea a unui fel de ceai nord-indian, dar în loc de o ceaşcă de ceai lăptos, picant, acesta este un amestec închis la culoare, exotic, îmbogăţit cu migdale măcinate care ţin locul laptelui. Aroma lui creează un fel de dependenţă, avertizează Stevie Parle.

Ceaiul de șofran. Rețeta

Pâinea şi prăjiturile din şofran sunt considerate delicatese în Marea Britanie, unde există o tradiţie ca acest condiment să fie folosit la ocazii speciale. Pâinea cu şofran poate avea chiar forma unui tort, îmbogăţit cu fructe, nucşoară şi cuişoare. Este mult mai rapid decât să faci un tort cu un aluat din drojdie şi este foarte bun dacă este degustat împreună cu un ceai.

Îngheţata din ricotta este foarte bună, uşoară, nu este prea dulce şi arată cât de bine poate şofranul să dea un gust blând, transformând-o într-un desert fabulos.

Mod de preparare

  • Vă trebuie 1 litru sau 1 litru jumătate de apă, 5 linguriţe de zahăr, 1 baton de scorţişoară, 5 seminţe de nucşoară cu coaja spartă.
  • Apoi, un vârf de cuţit de fire de şofran, 2 linguriţe de frunze de ceai verde sau negru, 1 lingură de migdale măcinate mărunt.
  • Puneţi apa, zahărul, scorţişoara, nucşoara şi şofranul la fiert într-o oală, timp de zece minute, până când aerul devine parfumat datorită mirodeniilor.
  • Adăugaţi frunzele de ceai verde sau negru, după care se lasă la infuzat timp de cinci minute.
  • Se pune în căni şi se presară, în fiecare ceaşcă, migdalele măcinate.
  • Se serveşte cu zahăr suplimentar, astfel încât invitaţii să poată îndulci ceaiul după gust.

Mezina Aneimaria Prodan, apariție care taie respirația. Ce a mai făcut

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre