Simona Ionescu / Redactor Șef

Jurnalistul Răzvan Savaliuc povestește cum a fost îngropat un dosar la ordin

Jurnalistul Răzvan Savaliuc povestește cum a fost îngropat un dosar la ordin
O nouă ediție „Dosare de presă” pe EVZ TV. De dat aceasta Răzvan Savaliuc îi spune lui Mirel Curea o poveste reală despre un procuror și un ofițer SRI, care vindeau cărți.

„Niciodată nu am acceptat să scriu ceva despre care să știu că nu e adevărat. Niciodată nu am putut să fac acest gen de presă pe care, din păcate, unii jurnaliști o practică”, a spus fondatorul lujo.ro, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro.

Savaliuc a povestit „o poveste reală” din 2005, care îi are ca protagoniști pe un procuror de la sectorul 4, pe mulți profesori și directori de școală, pe un ofițer SRI și pe procurorul Lucian Papici.

„Făceam investigații pe Justiție, un domeniu foarte aplicat, pe care foarte puțini jurnaliști pot să-l facă, pentru că trebuie să știi cu ce se mănâncă. Și performanța mea, pe care am făcut-o în zona asta a Justiției, a constat în faptul că eram conștient de ceea ce fac. Cunoșteam ce scriu, stăpâneam terenul. Contează foarte mult. (…) Am început să scriu despre achitări. Multe, multe achitări.

Mi-am dat seama că se întâmplă lucruri urâte, cred că prin 2004, 2005, nu mai știu, venise Monica Macovei. A venit cu o gardă nouă. Iar eu prinsesem un procuror de la sectorul 4 cu mită. Adică, își publicase mai multe cărți și le vindea la școli și grădinițe din sectorul 4.

Îți spun o poveste reală. Am scris cu documente și cineva mi-a spus „Du-te cu cazul ăsta la Daniel Marius Morar. Era șeful DNA-ului atunci. Și m-am dus și i-am prezentat ca jurnalist. „Uite documentele, cutare, cutare… Uite declarații de la directorii de școli, că le-a spus șefa să cumpere cărțile domnului procuror”.  Și le-a luat.

Țin minte că am făcut și sesizare oficială. Am și scris, dar am făcut și o sesizare oficială când am depus documentele. Și cazul a fost încredințat lui Lucian Papici. Aveam o părere bună despre Lucian Papici, care era și șeful Secției I. Și zic, „Băi, dacă a luat Papici dosarul ăsta, o să-l facă”, că știam despre ce e vorba. Chiar și primele documente când s-a început ancheta, erau niște rapoarte făcute de polițiștii de caz de acolo de la Judiciar, că se confirmă tot ce spune jurnalistul…. Ca să mă trezesc cu o clasare a cauzei”, a declarat Răzvan Savaliuc.

„Și Papici ce-a făcut?”, „A râs, n-a zis nimica”

Fondatorul site-ului „Lumea Justiției” a povestit dialogul halucinant pe care l-a avut cu procurorul  Lucian Papici, în momentul în care a realizat că de la dosar dispăruseră probe.

„Și m-am dus și am vorbit cu Papici. „Băi, eu am depus aici niște documente”. Și m-am enervat și am atacat, deși nu e obișnuit pentru un jurnalist, am atacat soluția de clasare care mi s-a dat mie ca persoană care a sesizat cazul. Am atacat-o în instanță și, când am ajuns la instanță și am luat dosarul, multe dintre hârtiile alea care erau cu declarații ale directorilor de școli, care spuneau cum au ajuns să cumpere cărțile, probele, erau jumulite. Și erau băgate niște hărți, tot numerotate frumos, corespunzător, dar numai erau la dosar.

Ca să aflu că cărțile se vindeau printr-o firmă a unui ofițer de la SRI. Deci un ofițer SRI era și administrator în firma care vindea cărțile respectivului magistrat. Și-am avut o discuție. „Băi, cine te-a pus, cum ai putut să faci așa ceva?” Nu mi-a dat nicio explicație. A râs și nu mi-a dat nicio explicație. Nu vreau să spun, discuția a fost mai amplă. Dar mi-am dat seama că acolo se întâmplă ceva”, a povestit jurnalistul Răzvan Savaliuc.

Puteți urmări întregul interviu pe evz.ro

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre