Larry Hagman a luat bani de la Nicolae Ceauşescu. A fost mituit JR Ewing?

Larry Hagman a luat bani de la Nicolae Ceauşescu. A fost mituit JR Ewing?
Actorul american Larry Hagman, interpretul personajului J.R. Ewing din serialul de televiziune "Dallas", a primit bani de la dictatorul român Nicolae Ceauşescu. A luat mita chiar la București.

Serialul ”Dallas” a avut un succes în anii ʹ80, pe toată planeta. Personajul principal JR Ewing, interpretat de actorul american Larry Hagman, era malefic, intrigant și un afacerist veros, dar fascinant. A venit și la București, invitat de Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceauşescu era fan al serialului Dallas

Serialul Dallas  a fost transmis în premieră între anii 1978–1991. Locul acțiunii are loc în orașul Texan Dallas, în centrul acțiunii apare viața cotidiană a familiei Ewing. Filmul este considerat ca fiind una dintre cele mai de succes „telenovele” americane.

Serialul a avut 357 de episoade, fiind urmat de trei filme. Muzica din genericul filmului, compusă de Jerrold Immel, a devenit celebră. Ultimul episode a fost difuzat pe 3 mai 1991.

În episodul din 21 martie 1980, JR a fost împușcat. Se estimează că peste 350 de milioane de telespectatori din toată lumea au stat ca pe ghimpi până să afle cine era ucigașul. Au aflat abia pe 21 noiembrie 1980 că sora lui Sue Ellen, soția lui JR, a tras focul de armă.

Personajele principale i-au fascinat pe români care așteptatu cu sufletul la gură să vadă ce răutăți mai face J.R. (Larry Hagman) și cum se descurcă Boby (Patrick Duffi), Sue Ellen (Linda Gray), Pamela (Victoria Pincipal), Miss Ellie (Barbara Bel Geddes), Lucy (Charlene Tilton), Ray (Steve Kanaly) și Cliff (Ken Kercheval).

Larry Hagman a luat bani de la Nicolae Ceaușescu

Și Nicolae Ceaușescu era fascinat de personajul JR Ewhing, dar spunea apropiaților că voia să arate poporului său relele capitalismului. Efectul a fost invers, serialul contribuind la conștientizarea în rândul românilor a faptului că nivelul lor de trai este mult inferior celui din Occident.

Săptămânalul britanic Sunday Times susţinea după moartea lui Larry Hagman că actorul ar fi mărturisit unui jurnalist american, cu condiţia ca acea declaraţie să nu fie publicată înainte de moartea sa, că Nicolae Ceaușescu l-a invitat la București și i-ar fi dat mulți bani. Larry Hagman a murit pe 23 noiembrie 2012, iar apoi a apărut această știre.

De ce a luat mită Larry Hagman de la Nicolae Ceaușescu?

Se pare că, la vizita pe care Larry Hagman a efectuat-o în anii 1980 în România, unde serialul „Dallas” era extrem de popular, regimul Ceauşescu i-a cerut actorului permisiunea de a afişa un uriaş panou cu chipul său, pe un imobil, afirma săptămânalul britanic.

Larry Hagman ar fi declarat că a primit bani de la Nicolae Ceaușescu

„El (Larry Hagman, n.r.) a spus că nu are nimic împotrivă, dacă soţia sa va putea să ridice a doua zi o pungă cu bani gheaţă, din toaleta unei clădiri guvernamentale. Ei au făcut acest lucru, o pungă maronie plină cu dolari a fost lăsată acolo pentru noi, iar noi am cheltuit banii foarte repede, aşa cum obişnuiam să facem pe atunci”, ar fi spus Larry Hagman.

Actorul a declarat, în 2011, într-un interviu citat de torontosun.com, că era convins că serialul „Dallas” este responsabil pentru declanşarea Revoluţiei din 1989 din România şi pentru moartea fostului dictator Nicolae Ceauşescu.

”România a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, care era un dictator, şi l-au împuşcat de 500 de ori pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut şi de care nici nu ştiau că există”, a declarat Larry Hagman.


Snagovul, paradisul bogaților. Rată de infectare uriașă cu COVID