Simona Ionescu / Redactor Șef

Lebăr de casă. Rețeta tradițională

Lebăr de casă. Rețeta tradițională
Lebărul tradiţional nu lipsește de pe masa de Crăciun. Chiar dacă nu ați tăiat porcul, această rețetă se poate face și cu ingrediente cumpărate.

Un platou cu produse tradiționale face deliciul oricărei mese festive de Crăciun. Dacă nu le-ați cumpărat, ci le-ați preparat în casă, sunt foarte gustoase și vor fi apreciate de meseni.

Lebăr de casă. Rețeta tradițională

Nu este greu de făcut, dar trebie să stați vreo oră în bucătărie. Merită! Fără conservanți, fără aditivi.

Ingrediente

  • 1 ficat porc
  • 2 plămâni de porc
  • 1 splină de porc
  • 200 grame de carne grasă de pe guşa porcului
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1-2 intestine de porc pentru cârnaţi

Mod de preparare

Ficatul, plămânii, splina şi carnea grasă se spală foarte bine şi se lasă în apă rece pentru 30 de minute, să iasă tot sângele.

Apoi, se pun la fiert în apă rece cu sare şi cimbru. După ce au fiert, zeama nu se aruncă, iar carnea şi măruntaiele se trec prin maşina de tocat.

Pas­ta rezultată se frământă cu 2-3 linguri de zeamă în care au fiert ingredientele.

La maşina de tocat se ataşează pâlnii (tulumbe) de cârnaţi pe care se trage intestinul de porc. Se umple intestinul, se leagă la ambele capete şi se dă la rece.

Lebărul de casă se poate servi cu murături, hrean sau muștar, dimineața, la prânz și seara. Nu te mai saturi!


Meniu sănătos de Crăciun. Fiți cumpătați!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre