Potrivit legendei, odată pe an, în cea de-a treisprezecea noapte, focilor li se permitea să vină pe uscat, să se dezbrace de piele și să se distreze ca ființe umane. Ce s-a întâmplat în satul Mikladalur.
Tânărul fermier a furat o frumoasă focă
Tânărul a privit și a văzut focile sosind în număr mare, înotând spre țărm. S-au cățărat pe plajă, și-au dezbrăcat pieile și le-au așezat cu grijă pe stânci. Nu i-a venit să creadă când a văzut că arătau exact ca niște oameni normali.
Tânărul s-a uitat la o fată frumoasă de focă care își așeza pielea aproape de locul unde se ascundea, iar când a început dansul, s-a furișat și a furat-o. Dansul și jocurile au durat toată noaptea, dar imediat ce soarele a început să se întrezărească la orizont, toate focile au venit să-și recupereze pielea pentru a se întoarce în mare.
Fermierul avea grijă ca fata să nu reușească să-și găsească pielea
Fata focă a fost foarte supărată când nu și-a mai găsit pielea, deși mirosul ei încă persista în aer, apoi a apărut bărbatul din Mikladalur care o ținea în mână. În ciuda rugăminților disperate, tânărul nu i-a mai dat pielea înapoi și a fost nevoită să îl însoțească la fermă. I-a devenit soție, i-a făcut mai mulți copii, dar bărbatul se asigura mereu că nu are acces la pielea ei. O ținea încuiată într-un cufăr a cărui cheie o avea doar el și o ținea permanent pe un lanț atașat la centură.
„Astăzi îmi voi pierde soția”
Într-o zi, în timp ce se afla pe mare la pescuit cu amicii săi, și-a dat seama că lăsase cheia acasă. „Astăzi îmi voi pierde soția”, le-a spus bărbatul acestora. Aceștia și-au tras plasele și undițele și au vâslit înapoi la țărm cât de repede au putut, dar când au ajuns la fermă, au găsit copiii singuri. Mama lor plecase… Pescarul a știut că ea nu se va mai întoarce, deoarece stinsese focul și pusese deoparte toate cuțitele, astfel încât cei mici să nu-și poată face rău.
La țărm a așteptat-o iubirea…
Odată ajunsă la țărm, femeia și-a pus pielea de focă și s-a scufundat în apă, unde un focă taur, care o iubise cu mulți ani în urmă și care încă o aștepta, a apărut lângă ea. Mai târziu, când copiii ei, cei pe care îi avusese cu bărbatul din Mikladalur, coborau pe plajă, o focă ieșea la suprafață și privea spre uscat. Își privea copiii…
Anii au trecut iar într-o zi oamenii din Mikladalur au plănuit să pătrundă în adâncul uneia dintre peșterile de pe coasta îndepărtată pentru a vâna focile care trăiau acolo.
Femeia-focă i-a apărut în vis fostului soț
În noaptea dinaintea plecării, soția omului, o focă, i-a apărut în vis. I-a spus că, dacă va merge la vânătoare de foci în peșteră, trebuie să se asigure că nu va ucide marea focă-taur care va sta la intrare, pentru că acela era soțul ei. Și nu ar trebui să le facă rău celor doi pui de focă din adâncul peșterii, pentru că erau cei doi tineri fii ai ei.
Pentru a-i recunoaște, ea a descris chiar și culoarea pielii lor. Fermierul nu a ținut cont de mesajul visului. S-a alăturat celorlalți la vânătoare și au ucis toate focile pe care au putut pune mâna. Când s-au întors acasă, captura a fost împărțită, iar pentru partea sa, fermierul a primit foca-taur și înotătoarele anterioare și posterioare ale celor doi pui.
„Acum va fi răzbunare, răzbunare pe oamenii din Mikladalur, iar unii vor muri pe mare și alții vor cădea din vârful munților”
Seara, când capul focii mari și membrele celor mici fuseseră gătite pentru cină, s-a auzit o bubuitură în cameră. Femeia focă a apărut sub forma unui nor înfricoșător, a adulmecat mâncarea și a blestemat. „Aici se află capul soțului meu cu nările lui largi, mâna lui Hárek și piciorul lui Fredrik!
Acum va fi răzbunare, răzbunare pe oamenii din Mikladalur, iar unii vor muri pe mare și alții vor cădea din vârful munților, până când vor fi atâția morți câți pot lega mâinile în jurul țărmurilor insulei Kalsoy!”. După un tunet cum n-a mai fost nicicând, femeia focă a dispărut și nu a mai văzută niciodată. Și în acest moment, din când în când, oamenii din satul Mikladalur se îneacă în mare sau cad din vârful stâncilor…
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook