Lenea e cucoană mare, dar poate fi tratată

Lenea e cucoană mare, dar poate fi tratată
Românii spun că lenea e cucoane mare care n-are de mâncare. Se poate întâmpla oricui într-o viață stresantă. Dar medicii spun că poate deveni chiar o boală. Au găsit și leacuri.

Mi-e o lene de mă doare, spun glumeții. Așa și este. Este o maladie, o problemă de sănătate, spun medicii din Statele Unite care au cercetat lenea.

Lenea e cucoană mare, dar poate fi tratată

Lenea sau refuzul de fi active este o problemă de sănătate.  Este concluzia la care au ajuns medicii Clinicii Mayo din Statele Unite, conform portalului Med Daily. Refuzul de a duce un mod de viață activ reprezintă o manifestare a bolii sedentarismului, scrie evz.ro. Cercetătorii de la Clinica Mayo consideră că lipsa exercițiilor fizice ar trebui diagnosticată ca o afecțiune medicală.

Medicul Michael Joyner spune că lipsa dorinţei de a merge la sala de sport, de a face activitate fizică este legată are legătură cu scăderea forței vitale. De vină ar fi oboseala cronică. El propune ca această stare să fie tratată, dar nu cu medicamente, ci cu un program de exerciții fizice. De exemplu după trei luni de antrenament fizic se reduc manifestările sindromului de tahicardie posturală ortostatică.

Este cunoscut faptul ca un stil sedentar de viaţă duce la obezitate, creşte riscul de boli cardiovasculare, diabet zaharat etc. Însă procesele negative din organism asociate cu lipsa de mişcare încep să se manifeste independent de simptomele acestor afecțiuni.

Lipsa activității fizice îi afectează nu doar pe cei care sunt deja supraponderali ci și pe cei care lucrează la birou. Chiar dacă au o greutate normală, pe pacienții imobilizați pentru o perioadă de timp sau pe femeile aflate în repaus la pat în timpul sarcinii.

Medicii recomandă reluarea activității fizice

Potrivit Dr. Michael Joyner, fiziolog al Clinicii Mayo, atunci când renunță la activitatea fizică, unei persoane îi va fi mai dificil să revină la normal. Va prezenta simptome de oboseală, amețeli etc. Acest lucru o va determina să renunțe de tot la activitatea fizică și ar înrăutăți starea de sănătate.

„Aș argumenta că lipsa de activitate fizică reprezintă cauza principală a multor probleme pe care le avem. Dacă le tratăm doar cu medicamente, vom dezvolta o dependență asemănătoare celei date de consumul de țigări”, dr. Michael Joyner

Dr. Michael Joyner recomandă persoanelor care au renunțat din diferite motive la activitatea fizică să o reia și să nu recurgă la medicamente.


Studiu controversat. Bărbații castrați trăiesc mult mai mult

O plantă banală, limba cerbului. Are puteri medicinale

Recomandarile noastre