Simona Ionescu / Redactor Șef

O plantă banală, limba cerbului. Are puteri medicinale

O plantă banală, limba cerbului. Are puteri medicinale
Pare o buruiană oarecare, dar nu este așa. Limba cerbului sau năvalnic este o ferigă cu puteri vindecătoare. Stă veșnic verde și crește în pădurile de fag, în zonele umbroase.

Limba cerbului (năvalnic) este una dintre cele puțin mai cunoscute plante medicinale. Însă această ”buruiană” are o mulțime de beneficii pentru organismul nostru. Poate ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi și la vindecarea rănilor.

Limba cerbului. Beneficii

  • Această plantă este folosită în vindecarea unor boli încă din Antichitate. Era folosită la tratarea bolilor digestive, eliminarea pietrelor la rinichi și fiere. Vindeca și răcelile și alergiile.
  • Frunzele au un continut ridicat de enzime, mucilagii, tanin și vitamine. Ceaiul de limba cerbului are proprietati antiinflamatorii, detoxifiante, astrigente, ciuretice si cicatrizante.
  • Pietre la rinichi. Pentru eliminarea pietrelor la rinichi, toacă mărunt frunzele de limba cerbului împreună cu coajă de la o portocală și pune-le la infuzat pentru 5-7 minute. Bea ceaiul timp de 2-3 luni în fiecare dimineață și seară.
  • Sănătate orală. Ceaiul poate fi folosit și pe post de apă de gură pentru a preveni formarea plăcii bacteriene.
  • Cicatrizant. Limba cerbului grăbește vindecarea rănilor și tratează eczemele. Datorită efectului puternic cicatrizant, ajută și în cazul arsurilor solare.
  • Această plantă este recomandată și pentru întreținerea părului.

Contraindicații

Tratamentul pe termen lung cu ceai de limba cerbului poate duce la un deficit de vitamina B1 în organism. Înainte de administrarea curei este indicat sa ceri sfatul unui medic.

Mod de preparare al ceaiului

Majoritatea fitoterapeutilor sustin faptul ca limba cerbului are mai multe beneficii în stare proaspată, verde. Odată cu procesul de uscare, se pierd multe proprietăți medicinale pe care planta le deține.

Se adauga o lingurita de plantă la o cană de apă fiartă și se infuzează 10 minute. Se beau câte 2 -3 cani/zi, înainte de masă. Ceaiul de limba cerbului nu este indicat femeilor însărcinate sau celor care alaptează.
De asemenea, administrat pe termen lung poate conduce la un deficit de vitamina B1. Consultați întotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informații. Sursa: naturavindecatoare.ro


Mofetele, un fenomen unic în lume. Ce beneficii incredibile au pentru sănătate

Alimente recomandate pe caniculă. Ce trebuie să eliminați din meniul zilnic

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre