Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum poți găti „usturoiul sălbatic” și ce beneficii aduce planta organismului

Cum poți găti „usturoiul sălbatic” și ce beneficii aduce planta organismului
Nutriționiștii au numit-o planta –vedetă a primăverii. I se mai spune și plantă miraculoasă, datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății. Arată ca frunzele de lăcrămioare, are gust de usturoi și flori mici, albe, stelate. Este vorba despre leurdă, cunoscută și drept „usturoiul sălbatic”.

Animalele sălbatice așteaptă în fiecare primăvară apariția leurdei, pentru a-i mânca frunzele, pe post de ”medicament” purificator după hibernare, noi își spunem cum poți găti „usturoiul sălbatic”.

Leurda este bogată în vitaminele A și C, complexul de vitamină B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, ulei etiric și alicina, conținând totodată multe substanțe cu proprietăți vindecătoare și fiind un foarte bun remediu natural împotriva multor afecțiuni.

Biologii care au studiat efectele plantei asupra organismului uman au concluzionat că simplul consum al plantei poate înlătura efectele nocive ale nicotinei, în cazul fumătorilor, tratează indigestia, insuficiența biliară, colicii abdominali, balonarea sau dizenteria și chiar ajută la distrugerea și eliminarea viermilor intestinali. Dincolo de acestea, leurda purifică sângele și curăță organele interne – ficatul, stomacul, vezica și rinichii – de toxine.

Leurda ajută și la tratarea insomniei, stimulează memoria, combate momentele de lapsus, stările depresive și anxietatea. De asemenea,  tratează afecțiunile pulmonare și previne apariția afecțiunilor la nivelul creierului. Specialiștii spun că dacă e consumată regulat, leurda previne apariția bolii Alzheimer și a demenței.

Cum poți găti „usturoiul sălbatic”

În satele românești leurda se gătește sub toate formele. De la adaosuri în salate, până la mâncăruri sățioase sau ciorbe. Bucătarii simandicoși prepară din leurdă un delicios sos pesto, ideal pentru bruschette sau paste.

Pesto de leurdă

Ingrediente: 250 g leurdă, 3 lg parmezan, 3 lg cașcaval ras, 3 lg semințe de dovleac sau de pin, 6 lg ulei de măsline, sare și piper.

Preparare: toate ingredientele se mixează într-un blender, și se condimentează cu sare și piper după gust. Sosul se păstrează la frogider, în borcane închise etanș.

Supă-cremă de leurdă

Ingrediente: 4 legături de leurdă, 2 morvovi, o rădăcină pătrunjel, o ceapă, ¼ țelină, 50 g unt, 3 cartofi, un vârf linguriță nucșoară, 100 ml smântână lichidă, ulei de măsline, sare și piper.

Cum poți găti „usturoiul sălbatic” și ce beneficii aduce planta organismului
Processed with VSCO with f2 preset

Preparare: în oală se călesc în ulei de măsline zarzavaturile și cartofii, pentru intensificarea gustului lor. Se completează cu 1,5 l apă, se sărează și se lasă la fiert 20 de minute. Se adaugă leurda tăiată, și se mai lasă pe foc 2 minute. Se blendează totul cu mixerul vertical, se adaugă smântâna și untul.

Pateuri cu leurdă

Ingrediente: 1 pachet de 500 g de aluat de foietaj, 250 g urdă proaspată, 400 g leurdă, o ceapă verde, 10 lg smântână, sare și piper.

Preparare: umplutura pateurilor se prepară amestecând în blender urda cu ceapa, smântâna, și frunzele de leurdă opărite, un minut, în apă fiartă. Cu un pahar, se taie rondele din aluat, peste care se pune o linguriță de umplutură, și se acoperă cu alte rondele. Se coc în cuptorul încins 25 de minute.

Sursa foto: Adrian Pîclișan

Kris Jenner „recunoaște” că toată lumea pronunță greșit numele lui Khloe Kardashian de ani de zile

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre