Liniile Nazca de pe pământul din Peru. Cine le-a creat și de ce

Liniile Nazca de pe pământul din Peru. Cine le-a creat și de ce
Liniile Nazca sunt o serie de desene sau motive gravate în pământ, situate în câmpia de coastă peruviană la aproximativ 400 de kilometri sud de Lima, Peru. Creată de vechea cultură Nazca din America de Sud și care descrie diverse plante, animale și forme, liniile Nazca, vechi de 2.000 de ani, pot fi apreciate pe deplin doar dacă sunt privite din aer, având în vedere dimensiunea lor masivă.

Liniile Nazca. Au fost studiate de peste 80 de ani și au fost desemnate Patrimoniu Mondial UNESCO în 1994. Dar sunt încă un mister pentru cercetători.

Ce sunt liniile Nazca?

Există trei tipuri de bază ale liniilor Nazca. Linii drepte, desene geometrice și reprezentări picturale.

Există mai mult de 800 de linii drepte pe câmpia de coastă. Unele au o lungime de 48 de mile. În plus, există peste 300 de modele geometrice, care includ forme de bază, cum ar fi triunghiuri, dreptunghiuri și trapezoide, precum și spirale, săgeți, zig-zag-uri și linii ondulate.

Liniile Nazca sunt probabil cel mai bine cunoscute pentru reprezentările a aproximativ 70 de animale și plante, dintre care unele măsoară până la 370 metri lungime. Exemplele includ un păianjen, colibri, plantă de cactus, maimuță, balenă, lama, rață, floare, copac, șopârlă și câine.

Figurile ciudate din liniile Nazca

Poporul Nazca a creat și alte forme, cum ar fi o figură umanoidă (poreclită „Astronautul”), mâini și câteva reprezentări neidentificate.

În 2011, o echipă japoneză a descoperit un nou geoglif care pare să reprezinte o scenă de decapitare. Cu aproximativ 4,2 metri lungime și 3,1 metri lățime, este mult mai mică decât alte figuri de la Nazca și nu este ușor de văzut din inspecțiile aeriene. 

Poporul Nazca era cunoscut pentru a colecta „capete de trofee”, iar cercetările din 2009 au arătat că majoritatea craniilor de trofee provin din aceleași populații cu oamenii cu care au fost îngropați (mai degrabă decât în ​​afara culturilor).

Cum au fost create liniile Nazca

Antropologii cred că cultura Nazca, care a început în jurul anului 100 î.e.n. și a înflorit de la 1 la 700 d.Hr., a creat majoritatea liniilor Nazca. Culturile Chavin și Paracas, care sunt anterioare Nazca, ar fi putut crea, de asemenea, unele dintre geoglife.

Liniile Nazca sunt situate în câmpiile deșertice din bazinul râului Rio Grande de Nasca. Un sit arheologic care se întinde pe mai mult de 75.000 de hectare este unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ.

Sursă:history.com

Bianca Drăgușanu și Gabriel Bădălău chiar s-au despărțit? Claudia Pătrășcanu intervine