Liz Taylor și bijuteriile care au făcut istorie. Cine e bărbatul care a vrut să-i dăruiască actriței clădirea ”Taj Mahal”

Liz Taylor și bijuteriile care au făcut istorie. Cine e bărbatul care a vrut să-i dăruiască actriței clădirea ”Taj Mahal”
Liz Taylor este un nume ce nu necesită niciun fel de prezentare. Așa cum nu este un secret nici că actrița era o mare fană a bijuteriilor. A existat însă un anume bărbat, care a vrut să-i dăruiască vedetei chiar clădirea ”Taj Mahal”. S-a rezumat însă la diamantul cu același nume. Liz Taylor și bijuteriile care au făcut istorie.

Cunoscută drept ultimul mare star al perioadei de aur a Hollywood-ului, viața lui Liz Taylor a fost un spectacol in sine. Opt căsnicii, șapte soți și numeroase controverse. A câștigat două premii Oscar, dar și un premiu pentru întreaga carieră. În toată viața sa tumultoasă însă, câteva lucruri s-au remarcat mai presus de toate: iubirea față de Richard Burton, dar și pasiunea nemaivăzută pentru pietre prețioase. Liz Taylor și bijuteriile care au făcut istorie.

Liz Taylor și bijuteriile care au făcut istorie
Liz Taylor și Richard Burton

Liz Taylor și Richard Burton s-au întâlnit prima oară în 1952, la o petrecere în Bal Air. Fascinat de frumusețea lui Liz, Burton a izbucnit în râs la vederea ei, extrem de emoționat. Chiar el a mărturisit acest lucru ulterior, în memoriile sale. Nu s-au mai văzut apoi timp de nouă ani. S-au reîntâlnit pe platoruile de filmare de la ”Cleopatra”, unde Richard Burton a jucat rolul lui Marc Antoniu. 

Cea mai frumoasă poveste de dragoste a secolului XX. Burton voia să-i dăruiască ”Taj Mahal-ul”

Chimia dintre cei doi a fost evidenta încă de la început, pe platourile de filmare de la ”Cleopatra”. Deși au încercat să stea departe unul de celălalt, căci erau ambii căsătoriți, nu au reușit. Au divorțat amândoi de partenerii de la acea vreme. S-au căsătorit oficial pe 15 Martie 1964, la Montreal. 

Liz Taylor și bijuteriile care au făcut istorie
Diamantul Taj Mahal

Cei doi păreau croiți unul pentru celălalt. Pasiunea cu care s-au iubit, dar și gesturile extravagante pe care le făceau în public au scris istorie. Burton a fost bărbatul care a vrut să-i dăruiască vedetei chiar celebra clădire ”Taj Mahal-ul”. S-a rezumat însă la bijuterii.

Cunoscând deja pasiunea soției sale pentru bijuterii, Burton găsise o soluție pentru a rezolva certurile dintre ei doi. Astfel, Burton a reușit dă depășească orice record în materie de cadouri de bijuterii. A patruzecea aniversare i-a adus lui Liz o nouă bijuterie. Richard i-a cumpărat celebrul diamant Taj Mahal descoperit în 1627. „Am vrut să cumpăr chiar Taj Mahal-ul, dar era prea greu de transportat“, a declarat atunci Burton.

Liz Taylor și bijuteriile care au făcut istorie. Diamantul păzit cu mitraliere

Au urmat o serie de alte cadouri precum celebra piatră Krupp de 33 de carate montată într-un inel. În 1969, Burton i-a dat în dar un diamant de 69 de carate cumpărat cu peste un milion de dolari de la Cartier. Pare o exagerare, dar compania Lloyd’s, care a asigurat diamantul, le-a solicitat soților Burton ca, atunci când este prezentată în public, piatra prețioasă să fie protejată de agenți de securitate înarmați cu mitraliere. Piatra prețioasă a fost denumită diamantul ”Taylor-Burton” și motivul pentru care actorul i-a dăruit lui Liz Taylor scumpa bijuterie este unul absolut pueril. Burton i-a spus într-o zi lui Liz Taylor că are mâini urâte. Ca să o împace, a trebuit să scoată suma fabuloasă din buzunar. Erau comune astfel de gesturi între cei doi. Ulterior, Liz a purtat celebra piatră ca inel sau colier. 

Diamantul Taylor-Burton

Există numeroase anecdote despre Liz Taylor și relația ei cu bijuteriile. Poate cea mai populară este conversația pe care actrița a avut-o cu Prințesa Margaret a Marii Britanii la o recepție unde Liz purta inelul cu diamantul Taylor-Burton. „Acesta este faimosul diamant? E atât de mare și de vulgar…”, a spus prințesa, care a vrut apoi să probeze inelul. În timp ce prințesa admira diamantul pe propriul deget, Liz îi spune: „Acum nu mai e atât de vulgar, nu-i așa?”

A cerut să fie înmormântată cu ultima scrisoare de la Richard Burton 

Liz Taylor și Richard Burton au divorțat în 1974, pe fondul problemelor cu alcoolul pe care el le avea.  Nu au putut să stea departe unul de celălalt, astfel că în octombrie 1975 s-au recăsătorit. Au divorțat definitiv în 1976, iar Richard Burton a murit în 1984. Au continuat să se iubească însă până la finalul vieții lor. Înainte să moară, Burton i-a trimis o scrisoare lui Taylor, dar conținutul acesteia a rămas necunoscut până azi. Și așa probabil va rămâne pentru eternitate, căci Liz Taylor a cerut să fie înmormântată cu acea scrisoare. Actrița s-a stins din viața în 2011, la spitalul Cedars Sinai din Los Angeles. 

”Bijuteriile sunt un cadou temporar”

Elizabeth Taylor a deținut o colecție impresionantă de bijuterii de la Boucheron, Bulgari, Cartier, Chopard, Schlumberger, Tiffany, JAR și Van Cleef and Arpels. Curatorul Casei Christie’s, care a vândut în 2011 colecția Elizabeth Taylor, spunea că a fost impresionat deopotrivă de cantitatea și de calitatea bijuteriilor acesteia: „La început m-a copleșit volumul: bijuteriile îmi erau aduse pe tăvi, și tăvile nu se mai terminau… Apoi, pe măsură ce analizam fiecare piesă în parte, eram impresionat de calitate și de varietate”. 

În cartea sa din 2002 ”My Love Affair With Jewelry” (n.r. Aventura mea de dragoste cu bijuteriile), Taylor vorbea despre pasiunea ei. ”Uneori mă întreb ce se va alege de bijuteriile mele; știu că într-o bună zi vor fi scoase la licitație și, asemenea colecției Ducesei de Windsor, se vor risipi în cele patru zări. Sper doar ca acela care le va cumpăra va înțelege că bijuteriile sunt un cadou temporar; cei care le posedă sunt, de fapt, cei care le au vremelnic în grijă. Nimeni nu deține tablourile marilor maeștri, nimeni nu poate poseda ceva atât de frumos.” 

”Niciuna nu poate face ceva ce Taylor nu a făcut deja“

Liz Taylor a murit, într-adevăr, însă faima ei a rămas veșnică. A fost un adevărat etalon la Hollywood și a trăit, poate, una dintre cele mai fascinante vieți care au fost vreodata mediatizate. A stabilit standarde de neegalat în showbizz-ul american, scrie William J Mann în cartea sa ”Cum să devii star de cinema- Elizabeth Taylor la Hollywood”. Astfel, „Britney poate avea căderi nervoase, Angelina îl poate fura pe Brad de la Jen, Madonna se poate reinventa pe sine. Dar niciuna nu poate face ceva ce Taylor nu a făcut deja“. Și așa și este, chiar și în ziua de azi. 

Foto: Facebook

Poveste de viață. Cum s-a transformat din bețivanul orașului în cel mai mare artist