Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea lui Rudolph Fentz. Un călător în timp din New York-ul anilor 1950

Povestea lui Rudolph Fentz. Un călător în timp din New York-ul anilor 1950
Există sau nu călătorie în timp? Unul dintre cele mai misterioase și controversate cazuri de presupuse călătorii în timp este cel al lui Rudolph Fentz. Un bărbat care ar fi dispărut din secolul al XIX-lea și ar fi reapărut în secolul al XX-lea, fără să îmbătrânească o zi. Iată povestea.

Povestea sa a devenit o legendă urbană foarte populară, dar oare s-a întâmplat cu adevărat? Cine a fost acest Rudolph Fentz, călătorul în timp din New York-ul anilor 1950?

Călătoria în timp este un concept fascinant, chiar dacă oarecum halucinant, care a captivat conștiința colectivă timp de secole. Ideea de a putea vizita trecutul sau viitorul, de a fi martor la evenimente istorice sau de a vedea ce ne așteaptă, este atât intrigantă, cât și palpitantă. Dar este posibil? Logica spune că nu, însă există povești pe care oricât ar încerca specialiștii să le explice, nu pot. Cum este ceea a lui Rudolph Fentz, un bărbat care ar fi dispărut din secolul al XIX-lea și ar fi reapărut în secolul al XX-lea, fără să îmbătrânească o zi.

A pretins că a venit din anul 1876

La mijlocul lunii iunie 1951, în jurul orei 23:00, un bărbat ciudat a fost găsit rătăcind fără să știe ce să facă în Times Square din New York. Tânărul, despre care se spune că avea în jur de 29 de ani, purta haine învechite și părea să fi apărut din senin. Trecătorii confuzi au privit cum bărbatul aparent dezorientat se poticnea prin piața aglomerată.

Când curioșii îngrijorați s-au apropiat de el, acesta a pretins că a venit din anul 1876. Autoritățile au fost chemate, dar înainte ca ajutoarele să ajungă, bărbatul ciudat era deja mort, în mod tragic. Ignorând pericolele pe care le prezintă autovehiculele, acesta a ieșit în stradă și a intrat chiar în fața unui taxi care circula cu viteză. A decedat la fața locului, iar trupul său a fost dus la cea mai apropiată morgă. Când oficialii au început să-i caute lucrurile, totul a devenit și mai confuz.

Rudolph Fentz a fost descoperit prima dată rătăcind prin Time Square într-o stare dezorientată (Library of Congress / Public Domain)

Ce au găsit examinatorii în buzunarele sale

Nu doar faptul că a apărut de nicăieri sau hainele sale de modă veche l-au făcut pe Fentz să fie ciudat. Ci mai ales ceea ce au găsit examinatorii în buzunarele sale. La percheziția cadavrului său, oficialii de la morgă au găsit un jeton de cupru pentru o bere care valora 5 cenți.

Nimeni nu a recunoscut numele barului de pe jeton, iar acesta nu a putut fi găsit în nicio carte de adrese din oraș. Alături de acest jeton se aflau aproximativ 70 de dolari în bancnote vechi care nu mai erau în circulație de zeci de ani. Precum și o factură pentru îngrijirea unui cal și spălarea unei trăsuri. La fel ca și în cazul jetonului, numele grajdului de cai care figura pe factură nu apărea în nicio carte de adrese. De asemenea, ciudat.

Lucrurile din buzunare nu erau vechi

Singurele elemente utile erau cărți de vizită pe care figurau numele Rudolph Fentz și o adresă de pe Fifth Avenue, precum și o scrisoare adresată lui Fentz care fusese trimisă la adresa respectivă, datată 1876. Niciunul dintre obiectele pe care bărbatul, aparent pe nume Fentz, le purta asupra sa nu prezenta semne că ar fi vechi și uzate, deși se pare că aveau aproape 80 de ani.

Cazul a fost încredințat căpitanului Hubert V. Rihm, care lucra pentru departamentul Persoane Dispărute din cadrul NYPD. Acesta a urmărit mai întâi adresa unei firme de pe Fifth Avenue. Cu toate acestea, a dat greș când proprietarul a declarat că nu avea nicio idee despre cine era Rudolph Fentz.

Amprentele bărbatului nu erau înregistrate nicăieri

Când Rihm a verificat, nu exista niciun Rudolph Fentz în cartea de telefon, iar amprentele sale nu erau înregistrate nicăieri. De asemenea, nu a putut găsi niciun raport activ de persoană dispărută despre un bărbat care să corespundă descrierii sale. Singurul lucru pe care l-a găsit, totuși, a fost o adresă Rudolph Fentz Jr. într-o veche agendă telefonică din 1939.

Unii dintre rezidenții clădirii și-au amintit de el, descriindu-l ca pe un bărbat în vârstă de 60 de ani care lucrase în apropiere. Din păcate, aceștia i-au mai spus lui Rihm că bărbatul se mutase în 1940 și nimeni nu părea să-și amintească unde se dusese.

Prea ciudat

Detectivul hotărât nu s-a dat bătut. A aflat că, deși Fentz Jr. murise cu cinci ani în urmă, soția sa era în viață și locuia în Florida. Ea i-a furnizat detectivului două informații interesante, dar profund tulburătoare. În primul rând, tatăl soțului ei se numea Rudolph Fentz și dispăruse la vârsta de 29 de ani.

Adresa lui Rudolph Fentz era pe Fifth Avenue, în New York, în anii 1870: Fentz părea să se afle la locul potrivit, dar la momentul nepotrivit (NYPL / Public Domain)

În al doilea rând, acesta a dispărut în timp ce se plimba seara. Ultima locație cunoscută? Times Square. Desigur, când Rihm a verificat dosarele persoanelor dispărute din 1876, Fentz era acolo. Descrierea înfățișării, a vârstei și a îmbrăcămintei sale se potriveau cu bărbatul aflat la morgă. Decât să riște să fie văzut ca un subiect de râs, Rihm a închis cazul, marcându-l ca fiind nerezolvat. Totul era prea ciudat chiar și pentru el.

A ajuns în secolul XX printr-un portal?

Povestea lui Fentz pare să fi intrat în domeniul public în jurul anului 1972, dar a explodat cu adevărat în timpul erei internetului. Oamenii au devenit convinși că Fentz a fost un călător în timp. Comportamentul său, hainele și obiectele pe care le purta, toate indicau acest lucru. Teoria predominantă era că acesta se strecurase cumva printr-o „gaură de vierme” sau un portal și ajunsese în secolul XX.

Dar dacă ar fi fost un farsor care și-a luat hainele și obiectele de la un magazin de antichități? Sigur, ceea ce avea omul cu el era cu siguranță ciudat, dar călătoria în timp este un salt. În anul 2000, un cercetător în domeniul folclorului, Chris Aubreck, a început să investigheze povestea după ce aceasta a apărut într-o revistă spaniolă, prezentată ca un reportaj faptic (care a devenit viral pe internet).

El a descoperit că povestea apăruse inițial în numărul din mai/iunie 1972 al revistei Journal of Borderland Research, tot ca un raport faptic. S-a descoperit apoi că revista ar fi preluat povestea lui Fentz dintr-o carte din 1953, A Voice from the Gallery de Ralph M. Holland. S-a dovedit că Holland a plagiat povestea fie dintr-o antologie SF a lui Robert Heinlein din 1952, Tomorrow, the Stars, fie dintr-o povestire publicată în revista Collier’s. Și, dacă totuși, Rudolph a fost călător în timp? este întrebarea care a rămas și rămâne.

Sursă foto: www.historicmysteries.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre