Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce au găsit arheologii în burta unei mumii. Descoperirea tulburătoare e intens documentată

Ce au găsit arheologii în burta unei mumii. Descoperirea tulburătoare e intens documentată
Arheologii au făcut o descoperire tulburătoare în burta unei mumii egiptene, pe care o documentează cum intens. Specialiștii vorbesc acum despre o privire fără precedent asupra vieții și a morții femeilor egiptene antice.

Arheologii au făcut o descoperire tulburătoare în burta unei mumii care datează din Egiptul Antic. Specialiștii studiază cum a fost posibil totul. Mai exact, s-a descoperit că femeia care a murit și a fost mumificată acum peste 2000 de ani era însărcinată în 28 de săptămâni. 

Cercetătorii studiază acum mumia egipteană însărcinată pentru a înțelege mai multe despre  îngrijirea prenatală în acele vremuri, o parte de istorie la care nu au avut acces până acum. De asemenea, mumia remarcabilă subliniază complexitatea civilizației egiptene antice și grija meticuloasă în conservarea morților pentru viața de apoi.

Femeia provenea din elita comunității

Mumia însărcinată reprezintă primul caz cunoscut al unui cadavru de gravidă mumificat. Mumia a fost găsită la Teba și datează din secolul I î.Hr. Corpul femeii, învelit în țesături de înaltă calitate, ornat cu un set bogat de amulete, ar fi fost găsit în mormintele regale din Teba, Egiptul de Sus, ceea ce înseamnă că răposata provenea din elita comunității tebane, spun autorii studiului.

O examinare mai atentă a arătat că femeia a murit la vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, împreună cu fătul, care avea în jur de 28 de săptămâni. Specialiștii au rămas surprinși de faptul că acesta a fost mumificat împreună cu mama sa, fiind lăsat intact în uter.

Echipa de oameni de știință nu a putut spune cu exactitate de ce fătul nu a fost mumificat separat. Dar sugerează că ar putea fi ca urmare a faptului că era prea mic pentru a avea un nume și trebuia să călătorească în viața de apoi în interiorul mamei sale.

„Nu există niciun alt corp antic al unei femei însărcinate atât de bine conservat”

Prima mumie egipteană însărcinată din lume datează de peste 2000 de ani. Femeia purta un fetus de 28 de săptămâni
A fost descoperită singura mumie însărcinată din lume

Potrivit dr. Wojciech Ejsmond, autorul principal al studiului, aceasta a fost „prima descoperire a unui cadavru mumificat de femeie însărcinată”.

„Nu există niciun alt corp antic al unei femei însărcinate atât de bine conservat”, a spus specialistul.

Mumia a fost descoperită în anii 1800 și datează din secolul I î.Hr., o perioadă în care Cleopatra era regină. Femeia a fost dusă la Varșovia, în Polonia, în 1826, în perioada în care au avut loc unele dintre cele mai importante descoperiri din Valea Regilor din Egipt și este în prezent expusă la Muzeul Național din Varșovia.

„Medicii pot aduna informații despre dezvoltarea sistemului imunitar în Antichitate”

„Descoperirea aruncă o lumină asupra unui aspect neinvestigat al obiceiurilor funerare din Egiptul antic și al interpretărilor sarcinii în contextul religiei Egiptului Antic.

Pentru egiptologi, aceasta este o descoperire fascinantă, deoarece știm puține despre sănătatea perinatală și copilăria în Egiptul antic. Medicii pot studia, de exemplu, conținutul intestinal al fătului pentru a aduna informații despre dezvoltarea sistemului imunitar în Antichitate”, a mărturisit dr. Ejsmond.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre