În adâncurile unei catacombe obscure din Sicilia, o tânără fată își doarme somnul de veci într-un sicriu cu capac de sticlă. Numele ei este Rosalia Lombardo și a murit de pneumonie cauzată de gripa spaniolă, la doar o săptămână de la a doua aniversare, în 1920. Ea e mumia care pare să deschidă ochii.
Organele fetiței sunt intacte de un secol
Tatăl ei a fost atât de îndurerat încât a apelat la ajutorul unui îmbălsămător și taxidermist pentru a-și păstra copilul. Îmbălsămătorul, un renumit profesor sicilian de conservare pe nume Alfredo Salafia, a mumificat-o pe Rosalia Lombardo atât de bine, încât organele sale interne au rămas intacte un secol mai târziu.
Pielea ei este încă netedă și de porțelan, părul auriu legat la spate cu o fundă mare de mătase, iar irisurile albastre de cristal sunt vizibile sub genele blonde. Această fațetă a conservării sale a făcut ca ea să fie cunoscută sub numele de „mumia care clipește”, deoarece unii oameni jură că ochii Rosariei Lombardo încă se deschid și se închid pe parcursul zilei.
De ce par să se deschidă ochii Rosaliei Lombardo
Ochii Rosaliei Lombardo au alimentat legendele siciliene în ultimii 100 de ani. Ea este una dintre cele 8.000 de mumii aflate în catacombele de sub mănăstirea capucinilor din Palermo, Sicilia. Iar dintre miile de vizitatori care se înghesuie să o vadă pe fata blondă, mulți spun că au fost martori la deschiderea lentă a ochilor ei. Chiar și o înregistrare video compusă din mai multe fotografii realizate în timp pare să o arate pe Lombardo deschizând ochii cu o fracțiune de centimetru.
„Este o iluzie optică produsă de lumina care se filtrează prin geamurile laterale”
În timp ce acest lucru a aprins internetul cu povești despre mumia care își putea deschide ochii, în 2009, paleopatologul italian Dario Piombino-Mascali a demontat mitul central din jurul Rosaliei Lombardo. „Este o iluzie optică produsă de lumina care se filtrează prin geamurile laterale, care în timpul zilei este supusă schimbărilor”, a declarat acesta, potrivit ScienceAlert.
Piombino-Mascali a făcut această descoperire când a observat că muncitorii de la muzeu au mutat carcasa mumiei, ceea ce a făcut ca aceasta să se deplaseze ușor și i-a permis să îi vadă pleoapele mai bine ca niciodată. „Acestea nu sunt complet închise și, într-adevăr, nu au fost niciodată”, a spus el. Așa că atunci când lumina se schimbă și lovește ochii ei din unghiuri diferite, poate părea că ochii se deschid.
Cum a împiedicat un îmbălsămător priceput să se descompună trupul Rosaliei Lombardo
Mai mult, Dario Piombino-Mascali a reușit să descopere și formula care a fost folosită pentru conservarea impecabilă a lui Lombardo. Când îmbălsămătorul Rosaliei Lombardo, Alfredo Salafia, a murit în 1933, acesta a dus formula secretă în mormânt.
Dar Piombino-Mascali a dat de urma rudelor în viață ale lui Salafia și a descoperit multe documente ale acestuia. Printre acestea, a dat peste un memoriu scris de mână în care Salafia a înregistrat substanțele chimice pe care le-a injectat în corpul Rosaliei: formalină, săruri de zinc, alcool, acid salicilic și glicerină. În timp ce acidul salicilic a împiedicat dezvoltarea ciupercilor, glicerina a împiedicat ca trupul fetei să se usuce prea mult.
„Zincul i-a dat rigiditate”
Potrivit Melissei Johnson Williams, director executiv al Societății Americane a Ambalatorilor, sărurile de zinc au fost elementul critic în păstrarea stării remarcabile de conservare, pietrificând corpul micuț.
„Zincul i-a dat rigiditate. Puteai să o scoți din sicriu și să o susții, iar ea stătea în picioare de una singură”, a declarat Williams pentru National Geographic. Procedura de îmbălsămare a fost simplă, constând într-o injecție într-un singur punct, fără niciun drenaj sau tratament al cavităților.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook