Simona Ionescu / Redactor Șef

Copilul care a sfidat legile firii. Deși nu avea creier, a vorbit, s-a uitat la televizor și s-a jucat. Medicii sunt șocați

Copilul care a sfidat legile firii. Deși nu avea creier, a vorbit, s-a uitat la televizor și s-a jucat. Medicii sunt șocați
Cazul micuțului care s-a născut fără creier a uimit toți marii specialiști ai lumii. S-au așteptat să trăiască cel mult câteva zile, dar băiatul a rezistat patru ani.

Copilul a fost considerat un fenomen bizar și nimeni nu a putut înțelege cum a reușit să supraviețuiască fără ceea ce se poate numi creier. Aaron Murray a reușit să-i facă pe marii specialiști ai lumii să recunoască cât de puține știm despre organismul uman.

Micuțul a venit pe lume în anul 2013 în Lanarkshire, Scoția, fiind diagnosticat cu o afecțiune foarte gravă: holoprozencefalie. Medicii susțin că toți cei care suferă de o astfel de boală fie au creierul foarte puțin dezvoltat fie nu este deloc.

Au mai existat cazuri de micuți care s-au născut cu o astfel de afecțiune, dar unii au murit imediat după naștere, alții la câteva minute sau ore. Același lucru s-au așteptat medicii să se întâmple și cu Aaron, care a venit pe lume doar cu trunchiul cerebral, iar restul creierului îi lipsea în totalitate.

Radiografia copilului fără creier

„Trunchiul cerebral se oprește sub cavitatea care este plină de lichid”

„O scanare normală ar trebui să înfățișeze creierul umplând cavitatea craniană până sus. Creierul ar fi reprezentat de zona albă, cu buzunare negre de lichid situate în interiorul și la exteriorul creierului. Acestea permit circulația vitaminelor și curățarea creierului de toxine. Pe scanarea lui Aaron, trunchiul cerebral se oprește sub cavitatea care este plină de lichid”, a mărturisit atunci unul dintre medici.

Copilul respira singur

Dar minunea a început să se vadă în timp, spre uimirea medicilor care au rămas fără cuvinte. Băiețelul frumos ca un înger respira singur, părea sănătos și începuse să zâmbească. După ce l-au ținut două luni în spital, au permis mamei să-l ducă acasă. Micuțul a început să gângurească, era conștient de ceea ce se întâmplă în jurul lui. În timp a început să se uite la televizor, având programe preferate și să se joace cu fratele mai mare.

A rostit cuvântul mama

Șocul a fost și mai puternic pentru toată lumea, atunci când băiatul a rostit cuvântul mama. „Mi s-a spus că ar putea trăi trei minute, trei ore sau trei zile. Doctorii mi-au spus că, dacă ar fi fost vorba de un alt organ, ar fi putut să facă ceva. Însă nu puteau să-i crească un creier.

„A fost cel mai emoționant lucru pe care l-am auzit în viața mea”

Chiar de la început, Aaron a dovedit că era un adevărat luptător. Ieri îi spuneam cuvântul «mama». Eu băteam din palme și el chicotea. S-a uitat la mine și a spus și el «mama».

Aaron, alături de mama și fratele său

Repetase cuvântul pe care îl spuneam eu! M-am holbat șocată al el și apoi am izbucnit în lacrimi. A fost un moment foarte emoționant. Nu mi-a venit să cred! A fost cel mai emoționant lucru pe care l-am auzit în viața mea!”, rememorează mama lui Aaron, Emma Murray.

„Nu există o explicație pentru acest caz”

În timp, se spune că micuțul a spus și alte cuvinte, deși în mod normal acest lucru nu e posibil. Medicul Jill Yazz care face parte din Asociația pentru Spina Bifidia și Hidrocefalie a declarat că pentru micuț nu există nicio explicație. „Trunchiul cerebral controlează funcțiile de bază, de care avem nevoie pentru a supraviețui.

Trunchiul face ca inima să bată, controlează respirația și menține în stare de funcționare organe precum intestinele. Astfel a reușit Aaron să supraviețuiască până acum. Atâta timp cât trunchiul cerebral coordonează aceste funcții, el este capabil să supraviețuiască.

Însă ceea ce este remarcabil în legătură cu acest caz este faptul că trunchiul cerebral nu ne controlează gândirea sau conștiința. Așadar, faptul că copilul poate chicoti, zâmbi și că poate spune cuvântul „mama” este fascinant.” „Nu există nicio explicație pentru acest fapt. Este remarcabil!”, a spus Jill Yazz. Micuțul a plecat la Ceruri în mai 2017.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre