Simona Ionescu / Redactor Șef

Legenda uriașului pietrificat de la Corbii de Piatră. Ce spune Biblia despre misterioasa creatură

Legenda uriașului pietrificat de la Corbii de Piatră. Ce spune Biblia despre misterioasa creatură
Satul Corbi din Județul Argeș, numit cândva „Corbii de Piatră”, ascunde multe enigme. Printre ele se află și legenda uriașului pietrificat, despre care până și Biblia pare că îi confirmă existența.

În județul Argeș, în satul Corbi, se află o legendă misterioasă care ar putea sta mărturie a faptului că uriașii într-adevăr au existat. Legenda uriașului pietrificat fascinează turiști, dar și pe localnici deopotrivă. 

Satul, care era cunoscut în trecut sub numele de Corbii de Piatră, a fost prima oară atestat documentar în 1456, însă se pare că ar fi de fapt cu mult mai vechi. Satul ascunde mai multe legende transmise pe cale orală, fiind o adevărată pepinieră de povești. Una dintre ele ar fi legată de faptul că numele așezării provine de la familia Corvinilor. 

Tatăl lui Iancu de Hunedoara ar fi avut castel în Corbii de Piatră 

Conform unor zvonuri, se pare că Vlaicu Corvin, tatăl lui Iancu de Hunedoara, a avut castel în sat. Aici s-ar fi născut și legenda blazonului casei Corvinilor, un corb cu un inel în cioc, care de altfel se găsește la castelul din Hunedoara.

Se spune că tatăl lui Iancu de Hunedoara ar fi avut castel în Corbii de Piatră
Foto: Wikipedia

A doua legendă locală este cea a lui Dromichete, erou legendar ce a fost regele regele geților care stăpâneau cândva aceste pământuri și care l-a învins în luptă pe trufașul general al tracilor, Lisimach, pe care îl ia și prizonier. Dar, conform legendei, Dromichete nu îl ucide, ci îi dăruiește viața, tratându-l ca pe un oaspete și nicidecum ca pe un dușman. Arheologii au găsit aici urmele unei dave, o cetate dacică legendară, astfel că legenda nu este chiar departe de realitate. 

Singura biserică cu două altare, săpată în stânca de gresie 

În stânca de gresie de la Corbii de Piatră se găsește și o biserică rupestră unică în țară, fiind singura care are două altare și totodată cea care adăpostește cea mai veche pictură murală de pe teritoriul țării. 

peștera Corbii de piatră
Corpul uriașului se poate observa în stâncă. Foto: evz

Biserica a fost redată vieții monahale în 1512, de către voievodul Neagoe Basarab și, deși vechimea sa nu a putut fi stabilită cu precizie, se crede că a fost un templu dacic, căci la intrarea în curtea mănăstirii se află o piatră pentru sacrificii.

Uriașul pierit la potop care își doarme somnul de veci în stâncă 

În peretele stâncii din apropierea bisericii se poate vedea și acum ceva ce pare piciorul încălțat al unui uriaș, care doarme. Localnicii din Corbi spun că, în trecut, uriașul de piatră era complet, și parcă dormea cu fața la turiști. Acum se mai poate vedea coloana vertebrală, șoldul și un picior.

Corbii de piatră
Biserica rupestră de la Corbii de Piatră este singura cu două altare din țară
Sursa foto: evz.ro

Din peretele de calcar al dealului unde se găseşte şi cascada, a ieşit la lumină trupul culcal al unui uriaş care are o lungime estimată la șapte metri! Uriașul era poziționat cu faţa în jos, și ușor întors cu fața spre biserica de lemn din apropiere. Sătenii spun că legenda vorbeşte despre un gigant care a căzut și a murit înecat atunci când a venit potopul.

Biblia spune că în trecut pe Pământ au umblat uriași 

În scena de la fața locului se disting clar un picior, care culmea pare încălțat, gleznele, şoldurile, pieptul. Pe jos se mai poate vedea un papuc și o bucată de piatră care seamănă cu un craniu care are ochii scoși din orbite.

Corbii de piatră
Pe jos în iarbă se poate observa capul uriașului
Foto: povestea-locurilor.ro

Povestea rămâne la stadiul de legendă, însă un lucru nu poate fi contestat, anume faptul că însăși Biblia pare să confirme existența pe Pâmânt a uriașilor: „În vremea aceea s-au ivit pe pământ uriaşii, mai cu seamă de când fiii lui Dumnezeu începuseră a intra la fiicele oamenilor şi acestea începuseră a le naşte fii: aceştia sunt vestiţii viteji din vechime” se spune Facerea 6:4. 

Indiferent de punctul în care se termină realitatea și începe ficțiunea în cazul legendelor din Corbii de Piatră, locul este o adevărată comoară care continuă să atragă turiști. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre