Simona Ionescu / Redactor Șef

Vești uriașe pentru elevii care dau bacalaureatul. Modificările care ar putea schimba tot

Vești uriașe pentru elevii care dau bacalaureatul. Modificările care ar putea schimba tot
Un proiect de lege vine cu vești uriașe pentru elevii care dau bacalaureatul. O serie de modificări ar putea schimba tot, începând din toamnă.

Un proiect de lege depus la Senat de către USR ar putea aduce vești uriașe pentru elevii care dau bacalaureatul. Modificările propuse vizează notele obținute de către elevii care promovează examenul. Concret, se propune modificarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Senatoarea USR Silvia-Monica Dinica a atras atenția asupra faptului că, de cele mai multe ori, întreg parcursul profesional al unui elev „este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior”, a transmis senatoarea.

Elevii vor putea să își mărească notele de la Bacalaureat

Conform celor trei alineate adăugate la articolul 103 din Legea Învățământului, elevii care au promovat examenul de bacalaureat vor putea să își mărească nota la cel puțin o materie: „(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare”

Proiectul de lege propune adăugarea a 3 alineate la articolul 103 din Legea Învățământului
Sursa: edupedu.ro

De asemenea, rezultatul obținut va fi luat în considerare doar dacă nota este mai mare decât cea obținută anterior: „(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.

Propunerea de lege prevede eliberarea unei noi diplome de bacalaureat 

În cazul în care reexaminarea duce la mărirea notei anterioare, elevului i se va elibera o nouă diplomă de bacalaureat care să reflecte notele finale: „(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, mai spune proiectul de lege. 

Pentru a putea intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi publicat în Monitorul Oficial.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre