Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste neplăcută pentru românii care lucrează la privat. Se vrea modificarea zilelor libere

Veste neplăcută pentru românii care lucrează la privat. Se vrea modificarea zilelor libere
Parlamentarii discută aprins despre zilele libere ale românilor care lucrează în mediul privat. Patronii au sesizat că nu mai fac față calendarului impus.

Din păcate, e posibil ca angajații din sectorul privat să aibă doar 20 de zile de concediu și fără alte zile libere plătite.

În ultima perioadă, tot mai mulți patroni s-au plâng că suferă pierderi mari ca urmare a celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20-25 de zile de concediu. Un grup de parlamentari s-au gândit că n-ar fi său să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere. Proiectul a fost depus de Senat. Dacă va fi votat de Parlament, va fi aplicat cu prima zi a lui 2024.

Ce zi libere vor mai avea românii în 2023

Următoarele zile libere pe care le vor avea românii anul acesta sunt 1 mai, când se sărbătorește Ziua Muncii și 1 iunie, când e Ziua Copilului. De asemenea, vom sta acasă pe 4 și 5 iunie când vor fi Rusaliile, dar și pe 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului.

Următoarele libere vor fi 30 noiembrie, când e Sfântul Andrei, 1 decembrie, când se sărbătorește Ziua Națională a României și 25 decembrie, respectiv 26 decembrie, când este Crăciunul. Conform prevederilor legale în vigoare, angajaţii care vor lucra în aceste zile libere, vor fi plătiți dublu.

Alte zile libere plătite

De asemenea, legea spune că angajații români mai au și alte zile libere plătite. E vorba de cinci zile, când se căsătoresc, trei zile, când e vorba de nașterea sau căsătoria unui copil și trei zile la decesul soțului sau al unei rude până la gradul al II-lea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre