În septembrie 1982, în Chicago, SUA, șapte persoane au murit în condiții misterioase: o fată de 12 ani, un poștaș, o femeie casnică, mamă a patru copii, și alte patru persoane. Aparent, au decedat din motive inexplicabile. În cazul poștașului, familia a fost de față. Și a pierdut trei membri. Fiecare a căzut brusc la pământ, după ce a dus mâna la piept, apoi au început să facă spume la gură și și-a dat ochii peste cap. Moartea a survenit foarte rapid.
Autoritățile au impus măsuri de carantină locuinței și familiei poștașului, crezând că ar putea fi vorba de o boală contagioasă. În același timp a survenit, în mod similar și decesul celorlalte persoane. În afara familiei poștașului, acestea nu se cunoșteau între ele, nu se intersectaseră vreodată, nu aveau nicio legătură. Singurul fir comun era că luaseră Tylenol, un medicament sub numele căruia se comercializează și azi banalul paracetamol.
Indiciul care a alertat anchetatorii că s-a folosit cianură
Seria celor șapte decese a devenit cunoscută sub numele de „crimele cu Tylenol”. Șapte persoane au murit pentru că s-au tratat cu comprimate de Tylenol amestecate cu cianură. Despre cianură se știe că este o otravă rapidă foarte puternică ce coagulează sângele și blochează capacitatea organismului de a absorbi oxigen. Substanța afectează mai ales inima și creierul, organe care folosesc cantități mari de oxigen. Este letală pentru oameni în cantități mai mici de un gram.
Indiciul care a semnalat cianura a fost mirosul flacoanelor cu pastile. Cianura miroase specific, a migdale amare. Acela a fost momentul în care polițiștii au înțeles că cineva pusese cianură în comprimatele de Tylenol, iar americanii au fost avertizați să mai ia medicamentul.
Producătorul Tylenol, Johnson & Johnson, a retras de la raft nu mai puțin de 31 de milioane de pachete. Compania a colaborat cu anchetatorii și ulterior a oferit o recompensă de 100.000 de dolari pentru informații care ar fi putut ajuta la identificarea vinovaților. Totodată, farmaciștii au verificat 1,5 milioane de flacoane și au descoperit alte 10 recipiente care, deși că erau sigilate, fuseseră contaminate cu cianură.
Crimele cu Tylenol, efecte și azi pe piața medicamentelor
Nimeni însă, nici reprezentanții companiei și nici anchetatorii nu au reușit să identifice mâna criminală. 41 de ani mai târziu, cazul este neelucidat. De atunci însă, producerea de medicamente a fost securizată suplimentar în toate fabricile. Johnson & Johnson a început să protejeze flacoanele de Tylenol cu trei sisteme de sigilare: o peliculă de hârtie lipită pe orificiul flaconului, un inel de plastic în jurul gâtului containerului și un sigiliu din aluminiu. Aceste măsuri se mențin până azi și sunt ceva obișnuit pentru mai toate medicamentele vândute la liber.
Chiar și așa, patru ani mai târziu, în 1986, a apărut un alt flacon de Tylenol contaminat cu cianură, ce a făcut o nouă victimă, la New York. Ucigașul a fost prins. În același an, o femeie a amestecat Excedrin (analgezic) cu cianură, ucigându-și soțul. Iar peste alți trei ani, în 1991, un bărbat din Seattle a pus cianură în Sudafed (decongestionant nazal) în încercarea de a-și ucide soția. Nu i-a reușit planul, însă a fost condamnat pentru uciderea altor două persoane străine care au folosit medicamentul.
Sursa foto: Pixabay, Pinterest
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook