Descoperire medicală de ultimă oră: Paracetamolului combate suferința în dragoste și alte sentimente supărătoare

Descoperire medicală de ultimă oră: Paracetamolului combate suferința în dragoste și alte sentimente supărătoare
Cercetatorii americani de la Ohio State University și National Institute of Health au ajuns la concluzia că Paracetamolul, unul dintre cele mai folosite medicamente împotriva răcelilor și durerilor, are și un efect secundar nebănuit până acum. De fapt informația nu este nouă. Cu doi ani înainte, concluziile au fost prezentate de un antropolog britanic.

Nu doar în țara noastră, ci și Europa, în special în Germania, Paracetamolul este cel mai cumpărat medicament împotriva durerilor de orice tip.

„Medicamentul reduce empatia în rândul consumatorilor. Practic, oamenii nu mai simt empatie pentru durerea altora. O posibilă explicație este dată de faptul că paracetamolul afectează acele zone ale creierului unui pacient, indiferent că simte durere sau își imaginează că o simte altul”, susțin cercetătorii, citați de revista germană Focus.

„Paracetamolul poate reduce empatia, iar astfel de efecte sunt îngrijorătoare. Empatia este importantă. Dacă ai o ceartă cu partenerul și urmezi un tratament cu paracetamol, acest studiu arată că vei fi mai nepăsător față de sentimentele și suferința acestuia,” explică unul dintre cercetătorii de la Ohio State University, citat de publicația britanică DailyMail.

Ce au dovedit studiile realizate pe voluntari care au luat Paracetamol

Cercetătorii își argumentează concluziile cu rezultatele a două studii. La un experiment au participat 80 de studenți, dintre care jumătate au luat paracetamol înainte de a participa la o întâlnire în care le erau expuse povești tragice. Voluntarii tratați cu paracetamol au arătat mai puțină empatie față de victimele din povești, față de ceilalți studenți.

La al doilea experiment au participat 114 persoane, descoperindu-se că pacienții care iau paracetamol sunt mai puțin deranjați de zgomotele foarte puternice. „Paracetamolul reduce durerea, dar și empatia pentru ceilalți care sunt expuși la zgomote deranjante. Acest studiu arată că suntem mai nepăsători la durerile celorlalți dacă luam acest medicament,” spun specialiștii.

Paracetamolul, util celor care au fost părăsiți de iubiți

Antropologul Helen Fisher a dezvăluit încă de acum doi ani că Paracetamolul e util acelor persoane care suferă din dragoste. Acest lucru se datorează faptului că durerea fizică și durerea socială, cum ar fi cea cauzată de o respingere, sunt controlate de sisteme neuronale suprapuse.

Paracetamolul acționează central, ușurând durerea prin blocarea mesagerilor chimici din creier, deci are sens teoria că poate ajuta și la vindecarea durerilor din dragoste. În studii, Paracetamolul administrat zilnic timp de trei săptămâni a ajutat oamenii să simtă în mod semnificativ mai puține sentimente de rău decât cei care iau un placebo. Efectul este crescut dacă petreceți și timp în fiecare zi gândindu-vă să iertați persoana responsabilă de durerea voastră.

 

Recomandarile noastre