De mai bine de două secole, locuitorii din parohia Boho, un sătuc din Irlanda de Nord, își transmit din generație în generație o credință neobișnuită pe care o pun în practică. Ori de câte ori au o problemă de sănătate, se duc și iau pământ din cimitirul bisericii. Acesta e folosit pentru a trata diverse afecțiuni, de la dureri de dinți la unele de gât și la orice alte probleme de sănătate.
Povestea este legată de unul din foștii parohi ai bisericii, înmormântat reverendul James McGirr. El era cunoscut pentru că practica 1„vincdecarea prin credință”. Acesta a murit și a fost înmormântat în anul 1815, în curtea bisericii. O legendă locală a consemnat că, înainte să treacă la cele veșnice, preotul a lăsat o ultimă binecuvântare asupra comunității sale. „Lutul care mă acoperă va vindeca orice boală am putut eu vindeca atunci când am fost în viață”, a spus acesta când se afla pe patul de moarte.
Binecuvântare: „Lutul care mă acoperă va vindeca orice boală”
După ce atunci când l-au avut în viață și-au pus mereu toată încrederea în preotul lor, și după moartea acestuia, oamenii din Boho au continuat să se încreadă în ultima binecuvântare a lui.
Astfel, ori de câte ori se îmbolnăveau, enoriașii îngenuncheau lângă mormântul părintelui James McGirr și luau o cantitate mică de pământ, pe care o puneau într-un săculeț de bumbac, pe care, apoi, o așezau, peste noapte, sub perna suferindului. Până dimineață, relatează localnicii, simptomele se ameliorau.
Mai mult, odată ce pacientul se simțea mai bine, solul era returnat în cimitir, exact din locul de unde fusese luat. Cu doi ani înainte de pandemie, miraculosul pământ din Boho a intrat în atenția oamenilor de știință. Microbiologul Gerry Quinn, care a copilărit în zonă, a decis să investigheze această credință.
Bacteria necunoscută, descoperită la microscop
„Inițial, am fost surprins, deoarece aveam de-a face cu un leac tradițional, înconjurat de multe superstiții. Totuși, m-am gândit că astfel de tradiții se bazează pe o anumită logică, altfel nu ar dăinui atât de mult timp”, a declarat Quinn pentru BBC.
În 2018, Quinn și colegii săi de la Facultatea de Medicină a Universității Swansea au colectat probe de sol din curtea bisericii din Boho, apoi au analizat mostrele în laborator. Oamenii de știință au descoperit că puterea curativă a solului era reală, și că miracolul era realizat prin intermediul unor organisme microscopice. Mai exact, a unor bacterii.
Quinn a găsit în sol o tulpină de Streptomyces necunoscută anterior. Streptomyces este o bacterie folosită la crearea de antibiotice deoarece produce un amestec unic de substanțe chimice care inhibă sau ucid alte bacterii. Savanții de azi au descoperit că această tulpină specială de Streptomyces ucide mai mulți agenți patogeni care au devenit rezistenți la antibioticele convenționale.
Cercetările avansate au arătat că solul din Boho, unde a fost găsită această tulpină unică a bacteriei, s-a format la finalul Pleistocenului pe un strat de calcar, care i-a conferit o alcalinitate foarte ridicată. Mediile alcaline sunt cunoscute drept surse bogate de antibiotice. Pământul din cimitirul lui Boho conținea nu mai puțin de opt tulpini diferite de Streptomyces, fiecare producând între 10 și 20 de antibiotice diferite.
Sursa foto: Wikipedia
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook