Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta „Câştigă România!” – povestea unui preparat special, creat de un chef român din Irlanda

Rețeta „Câştigă România!” – povestea unui preparat special, creat de un chef român din Irlanda
Un chef român din Irlanda a creat un preparat pe care l-a numit „Câștigă România!”. Ce conţine inedita reţetă şi cum se descurcă în concursul de cultură generală prezentat de Virgil Ianţu un tulcean care trăieşte în Irlanda vedem miercuri seară, pe 16 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 1.

Valentin Avram are 45 de ani și se poate lăuda cu o viață cu adevărat frumoasă. a făcut cam tot ce şi-a propus. A absolvit Liceul Alimentar din Tulcea, s-a căsătorit, a devenit tată de băiat, a călătorit în aproape 140 de ţări, a citit, a învăţat, s-a specializat în gastronomie, iar acum îşi etalează talentul culinar în Irlanda, unde s-a stabilit în urmă cu 6 ani şi jumătate.

Pentru că nu ratează nicio ediție din emisiunea sa favorită, s-a hotărât chiar să-şi încerce norocul şi să participe, pentru a-şi testa cunoştinţele, dar şi pentru a trăi atmosfera din platoul TVR 1. Î cinstea momentului, a creat chiar o reţetă specială, Empanada cu twist-uri româneşti, pe care a denumit-o „Câştigă România!”.

Și-a început cariera pe vase de croazieră

Înainte de participarea la „Câştigă România!”, Valentin Avram a povestit mai multe despre el şi viaţa lui în Irlanda. „Povestea mea este simplă: sunt un om care îşi face planuri care, de regulă, pot fi realizate. Din 2005 am început să lucrez pe vase de croazieră. Prima poziţie a fost de asistent cook şi am fost promovat până la poziţia de sous-chef.

În tot acest timp am reuşit să vizitez aproape 140 de ţări… e greu să mi le amintesc pe toate, dar cea mai interensantă experienţă a fost în Antartica (ianuarie 2007), ocazie cu care am vizitat Esperanza Station, o mică staţie de cercetare în interiorul Antaricii, populată doar de oameni de ştiinţă argentinieni cu familiile lor. Desigur, deosebite au fost şi Japonia, Americile ş.a.m.d. Îmi place să călătoresc foarte, foarte mult.

Nu mă abțin niciodată de la nicio experiență. Următoarea va fi la Disneyland, în Orlando, anul viitor, e deja pusă în calendar”, a povestit românul. El mărturisește că în Irlanda îi lipsesc „oamenii din România și locurile în care am crescut”. Este fericit că participă în emisiunea prezentată de Virgil Ianțu. „Probabil că e mai degrabă o chestiune terapeutică pentru foarte mulţi dintre noi. Văzând toate lucrurile astea, învățând tot mai multe lucruri despre România, se simt mai bine. Eu asta simt.

Cheful român din Irlanda e pasionat de cultura generală

Cred că marele câștig pentru noi este că, doar cu o simplă hartă pe ecran, reușim să vedem lucruri pe care, poate, le-am uitat și ne
aducem din nou aminte de literatura pe care am învățat-o la școală, ne revin în memorie cunoştinţe de geografie și așa mai departe. Și te unge pe suflet. Îmi plac foarte mult concursurile de cultură generală și unul dintre cele mai mari concursuri pe care le-am urmărit a fost _Jeopardy_ din Statele Unite, care face și acum istorie; am fost şi sunt foarte atras de genul acesta de concursuri.

Și am văzut că avem și noi un concurs de cultură generală de cea mai bună calitate. Cum am mai spus banii sunt irelevanţi, dar aici, în concurs, ajungi doar dacă ai cunoştinţe dobândite, un bagaj de informații”, a mai adăugat cheful.

Reţeta lui Valentin Avram, Empanada cu twist-uri româneşti „Câştigă România!”


Umplutură: – 800 g carne tocata mix porc-vită

– 200 g ceapa rosie (coaptă)

– 200 g vinete (coapte)

– 200 g ardei kapia (copţi)

– paprika afumată, după gust

– 2 căţei de usturoi

– 200 g brânză de burduf

– sare şi piper după gust

Sos: – 500 g iaurt grecesc

– 200 g castraveţi

– mărar

– ulei de măsline

– 2 căţei de usturoi

– sare după gust

Aluat (scovergi olteneşti): – 500 g făină

– 200 ml lapte

– 100 ml apă

– 7 g drojdie uscată

– 10 gr zahăr

– 2 linguri de ulei

– sare după gust

Pentru prepararea rețetei, urmăriți explicațiile chefului Valentin Avram din clipul de mai sus.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre