Simona Ionescu / Redactor Șef

Tartă toscană din făină de castane, desertul simplu care cucerește această toamnă. Rețeta e atestată documentar din secolul al XVI-lea

Tartă toscană din făină de castane, desertul simplu care cucerește această toamnă. Rețeta e atestată documentar din secolul al XVI-lea
În sezonul castanelor coapte, când piețele se umplu de aromele toamnei, de pe masă nu trebuie să lipsească un desert cu totul deosebit. E vorba de tartă din făină de castane, un preparat din Toscana, despre care se spune că este atestat documentar din secolul al XVI-lea. Rețeta e foarte simplă.

Această prăjitură simplă, fără zahăr, ouă sau lactate, a cucerit Italia datorită gustului său dulceag natural și a preparării foarte simple. „Este o rețetă care vorbește despre simplitatea Toscanei, dar și despre versatilitate”, a explicat chef-ul italian Massimo Bottura, citat de La Cucina Italiana.

Ingredientele necesare

Ideală ca mic dejun, gustare sau desert alături de o cafea, această tartă combină tradiția cu modernitatea, fiind un hit al toamnei 2025.

Ingredientele de care aveți nevoie sunt următoarele: 350 g făină de castane, 425 g apă, 50 g stafide, 50 g miez de nucă măcinat grosolan, nu fin. Mai aveți nevoie de 50 ml ulei de măsline, 3 g sare, rozmarin proaspăt.

Mod de preparare

Tartă toscană din făină de castane, desertul simplu care cucerește această toamnă. Rețeta e atestată documentar din secolul al XVI-lea
Făină de castane. Sursă foto: brutarul.ro

Se pun stafidele în apă călduță pentru 10 minute, să se rehidrateze, apoi se scurg foarte bine. Se prăjesc ușor nucile măcinate grosier într-o tigaie la foc mic sau în cuptor, pentru a intensifica aroma.

Se cerne făina de castane într-un bol mare, se adaugă sarea și se încorporează treptat apa și uleiul de măsline, amestecând cu un tel până se obține un aluat omogen, ușor lichid. Se adaugă stafidele și nucile, păstrând o mică parte pentru decor.

Tarta se păstrează acoperită la temperatura camerei pentru trei zile

Se unge o tavă rotundă cu ulei de măsline și se toarnă compoziția, nivelând suprafața. Se presară nucile și stafidele rezervate, apoi se adaugă o crenguță de rozmarin.

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-35 de minute, până apar crăpături fine la suprafață, semn distinctiv al castagnaccio-ului.

Lăsați tarta la răcit pe un grătar, apoi adăugați o crenguță proaspătă de rozmarin pentru aromă. Se păstrează acoperită, la temperatura camerei, până la 3 zile.

Sursă foto: foto: dreamstime.com@ Ppy2010ha

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *