Simona Ionescu / Redactor Șef

O broască țestoasă gigant a ajuns la fizioterapie. O durea umărul

O broască țestoasă gigant a ajuns la fizioterapie. O durea umărul
Oamenii merg la fizioterapie ori de câte ori au dureri de oase. Iar bunicii noștri, până la pandemie, erau mulți „abonați” la proceduri, în tot felul de stațiuni balneoclimaterice. Dar v-ați gândit că și animalele pot ajunge în această situație?

La o grădină zoologică din Germania o broască țestoasă a ajuns la fizioterapie. Sărăcuța de ea e bolnavă: o doare umărul. Broasca suferă de probleme articulare la umăr, astfel că veterinarii au decis să o includă într-un program zilnic de fizioterapie. Aceasta se realizează cu ajutorul unui cărucior, informează DPA.

Țestoasa bolnavă se numește Helmuth. Aceasta cântăreşte peste 100 de kilograme. Pentru sesiunile de fizioterapie ea este aşezată pe un cărucior – o placă prevăzut cu patru roţi. E nevoie de doi oameni să o ridice. Apoi Helmuth are de făcut o serie de exerciții. Procedura se repetă zilnic, a explicat o purtătoare de cuvânt a grădinii zoologice Zoom Erlebniswelt din oraşul Gelsenkirchen.

O broască țestoasă  a ajuns la fizioterapie

Până să înceapă fizioterapia, broasca țestoasă nu se prea mai putea mișca, din cauza durerilor. Acum Helmuth îşi poate mişca picioarele şi se poate deplasa pe o suprafaţă netedă fără să mai fie nevoit să rămână timp îndelungat în poziţia de repaus din cauza problemelor articulare.

„Se poate vedea că îi place cu adevărat antrenamentul. După ce porneşte, este destul de rapid şi îi place să facă o tură suplimentară”, a mai spus purtătoarea de cuvânt, conform Agerpres. Din cauza durerii de la nivelul umărului, animalul nu mai putae să-şi susţină carapacea aşa cum trebuie.  Dar, cu ajutorul căruciorului, Helmuth nu mai trebuie să-şi susţină greutatea trupului şi îşi poate exersa în continuare muşchii de la picioare.

Ţestoasa a fost examinată săptămâna trecută cu ajutorul unui tomograf la o clinică veterinară din Telgte, regiunea Munster. A fost o manevră complicată. Carapacea țestoasei de 100 de kilograme nu a putut fi penetrată de razele X. Așa că s-a apelat la un computer tomograf, folosit de obicei pentru a examinarea cailor. Veterinarii au descoperit astfel modificări la nivelul articulaţiilor umerilor.

Planul de terapie şi de medicaţie, care include sesiuni zilnice de mişcare cu ajutorul căruciorului, a fost conceput cu ajutorul unor experţi în reptile, a mai anunţat grădina zoologică pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen / Facebook

Misterioșii frați Tate. Au făcut o avere de milioane din videochat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre