„Insulele sacre” sunt protejate de o barieră de lei de piatră. Chiar dacă au fost distruse de trecerea timpului, se mai vede că statuile stau cu fălcile deschise și păzesc locul în care s-au născut unii dintre zeii panteonului grec.
Locul pe care trebuie să-l vizitezi dacă mergi în Grecia
Povestea spune că principalele insule ale arhipelagului – Mykonos, Delos, Naxos, Paros, Amorgos și Santorini – au fost martorele nașterii unei perechi de gemeni, copii ai unei iubiri secrete a lui Zeus. Se spune că în Delos, Zeus a ascuns-o pe Leto, mama unicilor săi gemeni, Apollo și Artemis. Acest teritoriu avea să devină unul dintre cele mai sacre spații din întreaga lume elenă.
Potrivit mitologiei grecești, Delos a apărut din tridentul lui Poseidon, zeul mărilor. De-a lungul secolelor, a înflorit pe marea în derivă și a devenit leagănul titanilor, al nimfelor și al copiilor născuți de ființele divine. Pentru că era un loc izolat, departe de lume, Zeus și-a ascuns acolo iubita, pentru a evita gelozia Herei.
Legenda e fascinantă
Legenda spune că zeul fulgerului a legat-o cu lanțuri puternice de fundul mării, pentru ca aceasta să rămână fixată într-un singur spațiu. La scurt timp, Leto a dat naștere gemenilor divini, iar Delos a devenit un loc de cult pentru Grecia Antică. Pelerinii veneau să se roage la Apollo, zeul armoniei, al frumuseții, al intelectului și al muzicii. În onoarea sa, au fost ridicate temple și sculpturi titanice.
Aici s-au născut zeii Apolli și Artemis
Cicladele formează cumva un cerc, așa cum reiese și din etimologia denumirii. Din punct de vedere geografic, toate insulele par să protejeze cu o barieră circulară insula Delos, unde, așa cum am spus, se crede că s-au născut zeii Apollo și Artemis.
În prezent, insulele grecești sunt o mare atracție turistică pentru întreaga lume. Mâncarea mediteraneană, cupolele tipice de un albastru intens și Marea Egee turcoaz sunt repere în alegerea unei vacanțe în Grecia, putând vizita și siteurile arheologice.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook