Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea incredibilă a bărbaților cu ochi de lună. Se spune că ar fi condus America

Povestea incredibilă a bărbaților cu ochi de lună. Se spune că ar fi condus America
Povestea bărbaților cu ochi de lună poate fi o dovada că exploratorii galezi au ajuns în America cu peste 300 de ani înainte de Columb? Cu ochi albaștri și palizi, aceștia erau atât de sensibili la lumină încât dormeau în timpul zilei și ieșeau la iveală doar în lumina lunii.

Legenda Cherokee este plină de povești incredibile. Dar una dintre cele mai fantastice și intrigante se referă la bărbații cu ochi de lună. Conform tradiției Cherokee, aceștia trăiau adânc în pădurile din actualele Carolina de Nord și Georgia. Există și istorici care cred că oamenii cu ochi de lună ar fi descendenții coloniștilor galezi care au sosit cu secole înaintea lui Cristofor Columb.

Legenda bărbaților cu ochi de lună

Pe măsură ce coloniștii europeni au pătruns în America de Nord în secolul al XVIII-lea, au început să caute informații despre oamenii cu ochi de lună. Potrivit Legends of America, Cherokee ar fi descris această rasă misterioasă de oameni ca fiind mici, cu ochi de lumină și palizi. Din cauza sensibilității lor la lumină, ei se ascundeau în timpul zilei și apăreau doar noaptea.

„Au traversat cu mult timp în urmă marea apă (Oceanul Atlantic) și au debarcat primii lângă gura râului Alabama, lângă Mobile”

Povestea incredibilă a bărbaților cu ochi de lună. Se spune că ar fi condus America
O statuie care pare să înfățișeze oameni cu ochi de lună, expusă la Muzeul de Istorie al comitatului Cherokee

„Cheeroke ne spun că, atunci când au ajuns pentru prima dată în țara pe care o locuiesc, au găsit-o plină de anumiți oameni cu ochi de lună, care nu puteau vedea ziua, scria botanistul și educatorul american Benjamin Smith Burton în 1797.

De asemenea, un șef Cherokee, Oconostota, i-a spus povestea oamenilor cu ochi de lună guvernatorului Tennessee John Sevier în 1782. Bătrân la acea vreme, Oconostota a repetat povestea spusă de strămoșii săi, conform căreia „oamenii albi” au „traversat cu mult timp în urmă marea apă (Oceanul Atlantic) și au debarcat primii lângă gura râului Alabama, lângă Mobile”.

Ce s-a întâmplat cu oamenii cu ochi de lună?

Benjamin Smith Burton a consemnat că Cherokee i-au „expulzat pe acești nenorociți”. Iar North Carolina Ghosts sugerează că Cherokee au profitat de intoleranța oamenilor cu ochi de lună pentru luminozitate, atacându-i în timpul unei luni pline puternice.

Unii specialiști susțin că e doar o legendă, dar alții cred că oamenii cu ochi de lună chiar au existat. 

Au venit galezii în America de Nord în 1170?

Povestea oamenilor cu ochi de lună merge în paralel cu o altă legendă, aceasta despre un prinț galez pe nume Madoc ab Owain Gwynedd, care ar fi decis să fugă împreună cu fratele său, Rhirid, din Țara Galilor în 1170, din cauza unui război civil.

Navigând spre vest, frații ar fi debarcat în America de Nord și ar fi întemeiat o așezare. Legenda spune că Madoc chiar s-a întors în Țara Galilor pentru a aduce cu el mai mulți oameni peste Atlantic. Deși Madoc și Rhirid au dispărut ulterior din documentele istorice, povestea lor a fost păstrată vie începând cu secolul al XII-lea prin povești și cântece galeze.

Au fost acești prinți galezi strămoșii oamenilor cu ochi de lună?

Povestea incredibilă a bărbaților cu ochi de lună. Se spune că ar fi condus America
O reprezentare a lui Oconostota, șeful Cherokee care a spus povești despre oamenii cu ochi de lună

Cheful Cherooke, Oconostota credea cu tărie în această poveste, punctând faptul că movilele misterioase din zonă au fost construite de galezi. Mai mult, unii coloniști galezi au observat asemănări uimitoare între cultura lor și cultura indigenilor pe care i-au întâlnit în Lumea Nouă.

Galezii din America de Nord au găsit forturi de piatră asemănătoare celor construite de strămoșii lor în Țara Galilor, au observat că unii indigeni aveau pielea palidă și ochii albaștri și chiar au remarcat că anumite limbi indigene sunau asemănător cu galeza.

Mai mult, în 1608, un grup de coloniști albi a constatat chiar că galeza era atât de asemănătoare cu limba Monacanilor, încât au pus un membru al grupului lor vorbitor de galeză, Peter Wynne, să fie interpret între cele două grupuri.

Urme misterioase ale oamenilor cu ochi de lună

Există o serie de situri ciudate la poalele munților Apalași, despre care unii cred că sunt urme ale oamenilor cu ochi de lună. După cum notează Legends of America, un astfel de sit este Fort Mountain din Georgia. Acolo, au rămas urme fărâmițate ale unui zid cândva puternic.

Lung de aproape 900 de picioare, gros de 12 picioare și înalt de șapte picioare în unele locuri, zidul seamănă izbitor cu crenelurile europene. Zidul ar fi fost construit de „galezi ca protecție împotriva strămoșilor Cherokee, care în cele din urmă i-au alungat din regiune”.

Un muzeu local de istorie din Murphy, Carolina de Nord, pretinde, de asemenea, că deține un artefact al oamenilor cu ochi de lună. Ei susțin că un fermier din secolul al XIX-lea a dezgropat pe terenul său o statuie ciudată, care pare să înfățișeze doi oameni, fie stând aproape unul de altul, fie uniți, cu fețele plate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre