Simona Ionescu / Redactor Șef

S-a descoperit cum se orientează rechinii. Știu mereu să ajungă „acasă”

S-a descoperit cum se orientează rechinii. Știu mereu să ajungă „acasă”
Viața rechinilor a fascinat de ani buni comunitatea științifică și nu numai. Dincolo de poveștile uneori de groază care au apărut în jurul acestor vietăți marine,  oamenii de știință și-au făcut curaj și au cercetat existența lor în amănunțime.

Acum s-a descoperit cum se orientează rechinii. Indiferent cât de departe ar ajunge, aceștia se pare că știu mereu să se întoarcă „acasă”. metoda folosită de ei e însă aparte. Rechinii, la fel ca broaştele ţestoase sau alte specii marine, folosesc câmpurile magnetice pentru a se orienta. Și chiar au nevoie de „unelte” de orientare, mai ales că ajung să parcurgă  lungi trasee în oceanele și mările în care trăiesc.

S-a descoperit cum se orientează rechinii

Un studiu publicat joi de revista americană Current Biology, relatează despre cum se orientează rechinii. Ideea că și rechinii se folosesc în orientare de câmpurile magnetice era mai veche. Însă abia acum acest lucru a putut fi demonstrat graţie unui studiu condus de biologul Bryan Keller, cercetător la Florida State University Coastal and Marine Laboratory.

Pentru acest studiu, Keller a folosit o specie mică de rechin ciocan originar din regiunea Golfului Mexic. Echipa sa a capturat 20 de rechini. Peștii au fost plasați într-o bobină gigant care simula condiţiile de câmp magnetic.

În acest dispozitiv electronic, rechinii s-au deplasat într-o direcţie sau în alta, în funcţie de câmpul magnetic ce simula habitatul lor natural. felul în care alegeau să pornească într-o anume direcție a confirmat teoriile comunităţii ştiinţifice.

Rechinii ciocan se întorc în acelaşi estuar în fiecare an. Acest lucru demonstrează că ştiu unde este ‘casa’ lor şi se pot astfel orienta pentru a se întoarce la punctul de plecare indiferent de distanţa parcursă. (…) Acest studiu sprijină teoria potrivit căreia ei utilizează câmpul magnetic al Pământului pentru a-şi putea găsi drumul; este GPS-ul lor natural”, notează Keller într-un comunicat.

Nașterea copilului Vulpiței, ținută la secret. Se pregătește ceva fanilor de la Acces Direct

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre