Simona Ionescu / Redactor Șef

Unic în lume: un oraș sub un singur acoperiș. A apărut în al Doilea Război Mondial. Video

Unic în lume: un oraș sub un singur acoperiș. A apărut în al Doilea Război Mondial. Video
272 de suflete din orașul Whittier își duc traiul într-un singur bloc. Aceștia au tot confortul necesar ca să aibă o viață lipsită de griji, de la magazin, la oficiu poștal, la clinică, poliție, piață și o biserică la subsol.

Whittier se află la aproape 100 de kilometri de cel mai mare oraș din Alaska, Anchorage și este înconjurat de ghețari și munți înzăpeziți, motiv pentru care a fost numit cel mai ciudat oraș din Alaska.

De asemenea, în bloc există și un loc de joacă pentru copii, sală de gimnastică și spălătorie. În perioada celui de-al doilea Război Mondial, orașul a fost dezvoltat de armata americană și folosit ca port militar și bază logistică.

Potrivit revistei Far Out, „Begich Towers a fost finalizat în 1957, după trei ani de lucrări, și are 150 de apartamente cu două, respectiv, trei camere. A fost proiectat pentru a servi drept sediu al Corpului de ingineri al armatei americane”. Dacă locuitorilor lumii li se pare ceva ieșit din comun, cei care-și duc zilele în acel loc unic trăiesc liniștiți și consideră Whittier-ul ceva magic.

Aici, totul este o mare familie

Școala se găsește în spatele clădirii principale, blocul și instituția fiind conectate printr-un tunel subteran. La fel ca și adulții, copiii își văd liniștiți de viață, iar profesorii se străduiesc să-i învețe tot ce au nevoie pentru a avea viitorul pe care și-l doresc. „Cred că ceea ce nu realizează oamenii este că este ca o clădire de apartamente și că este la fel ca un apartament într-un oraș mare.

Așa că, pentru mine, nu este atât de ciudat. Acolo am crescut – am crescut într-un oraș mare în care toată lumea locuia într-o clădire de apartamente… dar nu în tot orașul. (…) Este ca o familie. Nu am probleme de disciplină pentru că ei mă cunosc. Este ca și cum ai veni la școală cu mama, oricum o cheamă pe mama jumătate din timp.

În primul an, mi-a fost atât de greu să mă despart de faptul că sunt profesor și să știu ce se întâmplă în viețile unor elevi, dar, indiferent de ora din zi sau din noapte, dacă un elev bate la ușa mea, îi voi răspunde întotdeauna”, a declarat profesoara Erika Thompson.

Există o singură cale de intrare și ieșire în oraș

Cine vrea să ajungă în acest loc cu adevărat incredibil o poate face, dar trebuie să știe că există o singură cale de ieșire și intrare, iar accesul se face printr-un tunel lung de trei kilometri sub munte, care se închide noaptea. Vestea bună este că se poate ajunge și cu trenul. Potrivit informațiilor oferite de Biroul de Recensământ al SUA, Whittier are o suprafață totală de 51 de kilometri pătrați, din care 19 kilometri pătrați este apă și 32 kilometri pătrați teren.

Iarna, zăpada poate depăși șapte metri

Orașul este totodată punct de lansare pentru chartere, caiac de mare, croaziere dar și feribotul de stat din Alaska. Oamenii stau foarte puțin timp afară. Ies din apartamente doar când vor să se plimbe la aer sau când se decid să plece în vacanță. Cât privește iernile, acestea sunt extrem de grele, pentru că zăpada poate depăși chiar și șapte metri. Vara însă, atât locuitorii cât și turiștii se deplasează folosind ambarcațiunile pe apă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre