Din primele informații, este vorba de 20 de milioane de euro sustrași din mai multe conturi bancare din Italia, sumă adunată într-un an.
20 de milioane de euro trimiși în România cu autoutilitare
Veniturile înșelătoriei computerizate au fost creditate în conturi în numele candidaților aflați în Liguria, iar banii au fost retrași din bănci apoi transportați în autoutilitare în România. Firul roșu care face legătura între Italia și o organizație criminală înrădăcinată în România, în orașul Vâlcea, trece prin Genova. Pe această linie au circulat cel puțin 20 de milioane de euro pe an, strânși de hackerii români printr-o serie de escrocherii computerizate, în mare paret efectuate pe site-urile de comerț electronic.
Cap de mafie, jupânul hackerilor români
Banii erau transferați apoi în conturi curente, pe numele membrilor din rețea. Unul dintre numele regăsite în această grupare este foarte cunoscut în Italia, polițiștii avându-l de mai multe ori în miezul unor astfel de infracțiuni: Salvatore Fasano, în vârstă de 50 de ani, cu domiciliul acum la Genova și, la un moment dat, membru activ al uneia dintre cele mai violente ramuri ale clanului Casalesi Camorra. Fasano, împreună cu alte 12 persoane, a fost arestat ieri.
Procurorul adjunct Marcello Maresca și managerul serviciului de poliție cibernetică, Ligur Tiziana Pagnozzi, au declarat pentru presă că anihilarea acestei rețele a necesitat munca a cincizeci de agenți. De asemenea, autoritățile au confiscat proprietăți, inclusiv un apartament în Certosa, o mașină și o vilă în România. În interiorul acestei vile se păstra cea mai mare parte a banilor primiți. „Erau ascunși în spatele unui zid, care era spart și pus înapoi pe picioare de fiecare dată când venea o nouă încărcătură de numerar”, au declarat italienii.
Notă: Pishing: În domeniul securității calculatoarelor, înșelăciunea[1] (denumită în engleză phishing, pronunțat /’fi-șin/) reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic (ca eBay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții.
O înșelăciune electronică constă, în mod obișnuit, în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic, folosind programe de mesagerie instantanee sau telefon, în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale pentru a câștiga anumite premii, sau este informat că acestea sunt necesare datorită unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. În mesajul electronic este indicată de obicei și o adresă de web care conține o clonă a sitului web al instituției financiare sau de trading. Majoritatea phisherilor folosesc această metodă pentru a obține date bancare.
Întregul articol îl puteți citi pe evz.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook