Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta II. Acestea sunt „momentele surpriză” FOTO

Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta II. Acestea sunt „momentele surpriză” FOTO
Suntem foarte aproape de începerea evenimentelor care marchează Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta II. Pe 2 iunie britanicii celebrează 70 de ani de domnie, „ceva ce nu se întâmplă în fiecare zi”, zic britanicii.

Elisabeta II, refăcută după Covid și mai senină ca niciodată (fotografiile publicate cu ocazia zilei sale de naștere au dovedit-o), este pregătită să participe la festivitățile Jubileului de Platină, care vor avea loc între 2 și 5 iunie. Suveranul este în prezent cel mai longeviv din istoria Regatului Unit și, cu siguranță, unul dintre cei mai iubiți, motiv pentru care întreaga țară este în vervă.

Există peste o mie de activități oficiale care vor avea loc cu ocazia Jubileului, iar o hartă interactivă le-a dezvăluit pe toate. Dacă se întâmplă să vă aflați în Londra sau în împrejurimi, iată ce nu trebuie să ratați.

Trooping the Colour, parada de ziua de naștere a Reginei

Cu siguranță unul dintre cele mai așteptate evenimente: peste 1.400 de soldați, 200 de cai și 400 de muzicieni se vor reuni în parada tradițională pentru celebrarea oficială a zilei de naștere a reginei, care are loc în mod tradițional în a doua sâmbătă din iunie, anul acesta pe 2 iunie. În acest an, parada a fost devansată și revine în forță după doi ani de întrerupere forțată cauzată de pandemie, scrie Elle.com.

Parada va începe de la Palatul Buckingham, apoi se va deplasa de-a lungul The Mall (drumul care leagă reședința de Trafalgar Square, în centrul orașului) și se va încheia la Horse Guard’s Parade. Pe drum, membrii familiei regale vor putea fi văzuți călare și în trăsuri. Parada se va încheia cu tradiționalul zbor al RAF, urmat de apariția familiei regale la balconul Palatului Buckingham.

Turnul Londrei e gata să „înflorească” în zeci de milioane de flori

De la 1 iunie, va fi expusă noua grădină a Turnului Londrei: peste 20 de milioane de semințe au fost plantate în șanțul care înconjoară zidurile turnului, în primăvara anului 2022. Expoziția florală va dura din iunie până în septembrie, oferind culori diferite în funcție de lună și creând o experiență senzorială și evocatoare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DCMS (@dcmsgovuk)

Instalația, denumită Superbloom, nu numai că va aduce un omagiu Reginei Elisabeta II, dar a fost proiectată cu intenția de a atrage insectele polenizatoare și de a readuce frumusețea naturii în centrul spațiului urban. De fapt, șanțul de flori va introduce un nou habitat bogat în biodiversitate pentru animalele sălbatice. Muzica și sculpturile vor însoți vizitatorii de-a lungul aleilor grădinii, permițându-le să petreacă o zi în compania albinelor și a fluturilor.

Rochia încoronării expusă la Windsor

În interiorul Castelului Windsor va fi expusă rochia purtată de Regina Elisabeta II în ziua urcării sale pe tron, la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey. Concepută de creatorul de modă britanic Sir Norman Hartnell, rochia încoronării a fost creată folosind cel mai fin satin alb „duchesse”, brodată cu un efect de grilaj și un model floral în fire de aur și argint, care cuprinde toate emblemele naționale și ale Commonwealth-ului. Pe margini se află decupaje din mătase de culoare pastel, pe care au fost aplicate perle, paiete și cristale.

Mantia purtată de Regina Elisabeta II la încoronare a fost realizată de croitorii regali Ede și Ravenscroft și este confecționată din catifea de mătase purpurie. Broderia ei aurie prezintă spice de grâu și ramuri de măslin, simbolizând prosperitatea și pacea. Au fost necesare 12 brodeze pentru a coase, manual decorurile. Se știe că au fost folosite 18 tipuri diferite de ață de aur și mai mult de 3.500 de ore de muncă pentru a finaliza lucrarea, între martie și mai 1953.

Regina face cinste. Se va sărbători cu degustări de scotch vechi de sute de ani

La poalele Castelului Edinburgh din Scoția, toți iubitorii de scotch se vor putea bucura de o experiență unică. Cu ocazia Jubileului, vizitatorii programului Scotch Whisky Experience vor putea degusta whisky-uri special selectate, care au primit sigiliul regal de aprobare de-a lungul secolelor.

Turul whisky-ului se va încheia cu o vizită la cea mai mare colecție de whisky scoțian din lume, printre care se vor afla multe exemplare de sticle de colecție din patrimoniul regal al Scoției.

Sursa foto: Instagram