Maia Emilia Ninel Morgenstern, cunoscută ca Maia Morgenstern (58 de ani), este actriță de film, radio, teatru, televiziune și voce. A strălucit în toate rolurile, fie că a fost de țărancă, matroană sau Sfânta Maria. A fost la un pas să primească premiul Oscar pentru rolul Fecioara Maria.

De asemenea, este directoarea Teatrului Evreiesc de Stat. Numele ei înseamnă în limba germană ”Luceafărul de dimineață”, nume dat și Fecioarei Maria.

Maia Morgenstern a cunoscut succesul și dragostea,  iar când lucrurile n-au mai mers, nu s-a temut să o ia de la capăt. Acum are 58 de ani.

Maia Morgenstern, o carieră de invidiat

Maia Morgenstern a hotărât să fie actriță, deși în școală nu recitase măcar o poezie. ”Din timiditate”, a mărturisit actrița. Însă, îi plăcea să se dea în spectacol acasă, în fața părinților. Tatăl ei i-a spus că ar trebui să se facă actriță. Visul ei de copil a fost să devină balerină, dar a fost respinsă pentru că nu avea rezistență fizică.

Maia Morgenstern a picat și la examenul de admitere la Teatru, iar anul următor a ajuns la examen cu ambulanța din pricina unei amigdalite. Dacă nu ar fi fost actoria, Maia Morgenstern visa să fie medic pediatru pentru că se înțelege bine cu copiii.

A ratat și primul rol. ”Era o piesă în idiş, la Teatrul Evreiesc de Stat. Eram figurant corp ansamblu, aşa scrie pe cartea mea de muncă. Aveam un monolog de început, eu  ieşeam cu un joben, pe muzica orchestrei. Învăţasem atât de mult, încât în capul meu se făcuse ceva alb, nu mai ştiam nimic. Am uitaaat. M-am întors către colegii mei, care aşteptau să facă Puck vraja ca să poată începe feeria spectacolului. Nu putea începe altfel. Cu greu mi-am amintit”, a mărturisit Maia Morgenstern.

”Cred că momentul de cotitură, în care răţușca urâtă s-a transformat în lebădă, după ’89, când ­s-au petrecut marile întâlniri, pentru care voi fi veşnic recunoscătoare, cu Lucian Pintilie, Dan Piţa, Martha Meszaros, Anghelopoulos, Răzvan Mazilu, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu şi mulţi, mulţi alţii” a spus actrița.

Maia Morgenstern. Trei copii, cu trei bărbați

Maia Morgenstern a cunoscut dragostea, a trăit-o, i-a oferit tot ce avea mai bun, iar când lucrurile n-au mai mers, nu s-a temut să lase totul în urmă și s-o ia de la capăt, într-o nouă poveste de iubire. ”Fericit și puternic ești atunci când iubești, fără să aștepți nimic în schimb”, a rămas motto-ul ei.

S-a căsătorit la 21 de ani cu actorul Claudiu Istudor (în 1983), iar anul următor s-a născut băiatul lor Tudor Aaron, acum actor.  În 1999, cei doi s-au despărțit, iar din relația neoficializată cu actorul Andras Istvan Demeter s-a născut, Eva Leea Cabiria (1999).

Maia Morgenstern s-a căsătorit la 21 de ani de actorul Claudiu Istudor, iar acum joacă împreună în serialul ”Sacrificiul”, după 20 de ani de la divorț

 

În 2001, Maia Morgenstern s-a căsătorit cu dr. Dumitru Bălțățeanu

Medicul Dumitru Băltățeanu este bărbatul de care actrița s-a îndrăgostit la prima vedere, în 2001, în timpul unui turneu în Franța, la Marsilia, și cu care s-a căsătorit la mai puțin de un an de relație. Au împărțit 14 ani de iubire pătimașă, de gelozii, la un nivel pe care Maia Morgenstern nu-l mai credea posibil. În 2003, s-a născut Ana Isidora, acum și ea este actriță.

Maia Morgenstern și Claudiu Istodor au fost căsătoriți, însă au divorțat în 1999. Totuși, în prezent, cei doi formează un cuplu în serialul «Sacrificiul». “Noi lucrăm de mult timp împreunã, încă de când eram la Piatra-Neamţ. Pentru prima oară, dacă îmi aduc bine aminte, am fost distribuiţi când eu aveam 25 de ani, iar ea 23. Maia e o actriţă excepţională, în sensul că alta ca ea nu există. E aproape un fenomen al naturii şi sunt doar câţiva actori despre care aş putea să spun asta. De asemenea, e şi foarte serioasă cu meseria pe care o face, niciodată nu face rabat, nu o interesează altceva decât rolul pe care îl face atunci”, a povestit Claudiu Istodor.

Maia Morgenstern, la un pas de Oscar

Maia Morgenstern era însărcinată cu Ana Isidora când a primit rolul Fecioarei Maria, din filmul ”Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson (2003). Filmul  a avut patru nominalizări la premiile Oscar. Această peliculă a devenit una dintre cele mai controversate producții din ultimele decenii și un neașteptat succes de casă. Peste 100 de milioane de oameni de pe întreg globul au văzut filmul și au adus încasări de 610 milioane de dolari.

Filmul este extrem de violent. Prezintă ultimele 12 ore din viața lui Hristos: carne sfâşiată de pe corp cu bice de metal, sânge curgând în şuvoaie, durere infernală, plăcere patologică a soldaţilor romani. Crucificarea a fost filmată în detaliu. Maia Morgenstern primește (2004) premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul ”Emma”, Londra, pentru rolul mamei lui Iisus din ”Patimile lui Hristos”.


Robert Redford, copleșit, a pierdut ce-i era mai drag: „Durerea este incomensurabilă”

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri